Mida kujutab endast mürgimunadega seotud fiproniil?

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiproniil on laialdaselt tuntud putukamürk, ekspertide hinnangul väikesed kogused inimestele ohtlikud ei ole.
Fiproniil on laialdaselt tuntud putukamürk, ekspertide hinnangul väikesed kogused inimestele ohtlikud ei ole. Foto: AFP/SCANPIX

Kõige lihtsamas keeles on fiproniili puhul tegu putukamürgiga. Kuigi ametlikult ei ole inimeste tarbimiseks mõeldud loomade peal fiproniili kasutamine lubatud, sattus kemikaal mingil moel kanadel kasutatava Dega 16 pesuvahendi sekka. Dega 16 kasutamine on farmides ülimalt levinud. 

Sellest hoolimata võib tekkida õigustatud küsimus, kuidas sattus fiproniil munadesse? Asjatundjad on selgitanud, et kui kanad kemikaaliga üle pihustati, imbus fiproniil läbi sulgede ja naha. Seetõttu võis aine jälgi leida ka munadest.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on fiproniil suurtes kogustes tervisele ohtlik ja võib mõjuda halvasti inimeste neerudele, maksale ja kilpnäärmetele. Täiskasvanutest suuremas ohus on lapsed.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles