Floridas ja Puerto Ricos kuulutati seoses orkaani lähenemisega välja hädaolukord (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseloojang orkaaniks valmistuvas Puerto Ricos 5. septembril.
Päikeseloojang orkaaniks valmistuvas Puerto Ricos 5. septembril. Foto: RICARDO ARDUENGO/AFP

USA president Donald Trump kuulutas teisipäeval Floridas, Puerto Ricos ja Neitsisaartel välja hädaolukorra seoses orkaani Irma lähenemisega, edastasid telekanalid CNN ja ABC News.

Presidendi väljakuulutatud hädaolukord hõlbustab föderaalabi eraldamist ja suunamist õnnetuspiirkondadesse.

Kariibi mere kirdeosa suunas liikuv Irma tugevnes teisipäeval viienda kategooria orkaaniks.

Orkaani kese asus teisipäeval umbes 440 kilomeetrit Antiguast idas ja torm liikus läände kiirusega 22 kilomeetrit tunnis. Marutuuled lõõskasid koguni 82 meetrit sekundis. Kõige esimesena jääb tormi teele tõenäoliselt Prantsusmaale kuuluv Guadeloupe.

Meteoroloogid hoiatasid, et Irma võib tuua kaasa kuni 25 sentimeetrit sademeid, põhjustada maalihkeid ja äkktulvasid ning tekitada kuni seitsme meetri kõrguseid laineid.

Florida Keysi saarestikust evakueeritakse orkaan Irma lähenedes turiste, teatasid teisipäeval võimuesindajad.

Võimude käsu kohaselt peavad külastajad lahkunud olema kolmapäeva hommikuks. Monroe maakonnavõimude teatel järgneb sellele evakueerumiskäsk kohalikele elanikele.

"Me üritame inimestele selgeks teha, et viienda kategooria orkaani saabumise puhul pole kuigi arukas saartele jääda," ütles maakonna hädaolukordade keskuse juhataja Martin Senterfitt.

Tormi lähenemine tõstis New Yorgi börsil muu hulgas apelsinimahla ja puuvilla hindu, sest ennustatakse märkimisväärset kahju Florida istandustele. Tormide tõttu on tõusul ka naftahind.

Antigua ja Barbuda ilmateenistuse prognoosi kohaselt toob Irma kaasa paduvihma, tormituule ja tugeva lainetuse. Antigua ja Barbuda, Anguilla, Monserrat´, St. Kittsi ja Nevise, St. Martini, Guadeloupe´i ja Briti Neitsisaarte suhtes on kehtestatud orkaaniseire .

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles