Kuidas Kim Jong-un oma kooliaegse kallima peale karjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Totalitaarse Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni äkilist temperamenti võis ekspertide sõnul aimata juba tema koolipõlve ajal – näiteks siis, kui tulevane diktaator läks raevu teda suitsetamast loobuma keelitanud tüdruksõbra peale.

Korea mõttekoja Rahvusliku Julgeolekustrateegia Instituut endine direktor Nam Sung Wook kirjeldab riigijuhi koolipäevadest pärinevat lugu. Tema sõnul ärgitas Kimi nimetuks jääv keskkooliaegne kallim kaaslast suitsetamisest loobuma. Vastu sai ta sama raevuka reaktsiooni, millega maailmaliidrid on praeguseks juba harjunud.

«Kim plahvatas ja kasutas roppu keelt, mis oli tüdruku jaoks üsna šokeeriv,» rääkis Wook uudisagentuurile Yonhap. Noor diktaator oli teinud tubakaga tutvust juba noores eas.

Noor Kim Yong-un Šveitsis koolis. Foto: Yonhap/AFP/Scanpix
Noor Kim Yong-un Šveitsis koolis. Foto: Yonhap/AFP/Scanpix Foto: YONHAP/AFP

«Tema tahumatud maneerid panid mind mõtlema, et kui kunagi saab temast rahva nii-öelda kuningas, lähevad asjad keeruliseks,» lisas korealane. Ekspert usub, et põhimõtttelised vead Kim Jong-uni isikus on nii sügavad, et ainuke võimalus oleks riigipea likvideerida.

Andmed Kimi noorpõlvest jõudsid Wooki kätte aastal 2008, kui ta külastas Šveitsi. Just seal asuvas Berni rahvusvahelises koolis tudeeris varem ka Kim Jong-un.

«Viimased arengud saab suuresti taandada Kimi metsikule loomusele,» kommenteeris Wook Põhja-Kore hiljutist ja seni võimsaimat tuumapommi katsetust. «Kui Kimi ei elimineerita, jääb see mure püsima.»

Yonhapi andmeil hakkas Kim Jong-uni isa Kim Jong-il teda tulevaseks rolliks ette valmistama pärast 2008 augustis saadud rabandust. Kim Jong-il suri 2011 detsembris.

Rahvas Kim Jong-ili matustel. Foto: Reuters/Scanpix
Rahvas Kim Jong-ili matustel. Foto: Reuters/Scanpix Foto: REUTERS TV/REUTERS

Kim Jong-un on oma isa kolmest pojast noorim ning seega algselt võimupäriluses sugugi mitte esikohal. Vanim vend Kim Jong-nam elas aga juba aastaid välismaal ja tapeti tänavu veebruaris Kuala Lumpuris.

Kim Jong-nam aastal 2007 Pekingi lennujaamas. Foto: Reuters/Scanpix
Kim Jong-nam aastal 2007 Pekingi lennujaamas. Foto: Reuters/Scanpix Foto: KYODO/REUTERS

Teine vend Kim Jong-chul oli seevastu isa meelest liiga pehmeloomuline ja ebasobiv. «Sel ajal soovisin ma, et mu ennustus Kim Jong-uni võimulepääsemisest ei vastaks tõele,» lausus Nam Sung Wook. «Kahjuks aga nii just läks.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles