Austraalia avas tee homoreferendumile (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: WILLIAM WEST/AFP/Scanpix

Austraalia ülemkohus sillutas täna tee samasooliste abielu lubamise referendumile, kui ei toetanud kahte hagi, millega üritati posti teel toimuvat hääletust peatada.

Kaebused esitasid kaks rühmitust, kes väitsid, et Canberra ületas oma volitusi, kui otsustas rahastada hääletust parlamendi heakskiiduta.

Kohus lükkas hagid tagasi päevi enne seda, kui riik hakkab postihääletuse sedeleid saatma umbes 15 miljonile inimesele. Tulemust oodatakse novembris. Referendum on nõuandev.

Kuigi arvamusküsitlused näitavad, et enamik austraallasi toetab samasooliste abielu, siis parteidevaheline poliitiline heitlus sel teemal on kestnud üle aastakümne.

Peaminister Malcolm Turnbulli juhitud valitsus lubas eelmisel aastal valimistel, et korraldab võidu korral tavalise üleriikliku rahvahääletuse. Plaani muudeti, kui parlamendi ülemkoda lükkas valitsuse algatuse kaks korda tagasi. Nüüd toimub referendum posti teel.

Kui enamik austraallasi hääletab samasooliste abielu toetamise poolt, siis toimub selles küsimuses parlamendis niinimetatud vaba hääletus, milles iga parlamendisaadik saab hääletada parteiliinist sõltumatult.

Kui peale jäävad vastased, siis parlamendihääletust ei toimu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles