Soul: Põhja-Korea teeb kohe uue raketikatsetuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea pealinna Pyongyangi elanikud edukat raketikatsetust tähistamas.
Põhja-Korea pealinna Pyongyangi elanikud edukat raketikatsetust tähistamas. Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Korea ootab, et riigi totalitaarne põhjanaaber korraldab ülehomme, oma sünnipäeval, uue mandritevahelise raketi katsetuse. 

«Olukord on väga tõsine. Tundub, et pole palju aega järel enne seda, kui Põhja-Korea jõuab täieliku tuumarelvastuseni,» lausus Lõuna-Korea peaminister Lee Nak-yon kohtumisel kaitseministritega. «Vajame nende hooletuse takistamiseks hädasti erakorralisi vahendeid.»

Täna varahommikul jõudsid Lõuna-Koreasse viimased vastuseisu tekitanud raketikaitsesüsteemi THAAD osad. Puhkesid kokkupõrked meeleavaldajate ja politsei vahel.

Meeleavaldajad täna hommikul politseiga kähmlemas. Foto: Yao Qilin/Xinhua/Scanpix
Meeleavaldajad täna hommikul politseiga kähmlemas. Foto: Yao Qilin/Xinhua/Scanpix Foto: Yao Qilin/imago/Xinhua

Samal ajal kohtus president Moon Jae-in Vladivostokis Jaapani peaministri Shinzo Abega. Nad tegid seal avalduse, mille järgi on nüüd aeg dialoogi otsimise asemel avaldada Põhja-Koreale aina suuremat survet ja kehtestada sanktsioone.

THAAD jõuab Lõuna-Koreasse Seongjusse. Foto: Reuters/Scanpix
THAAD jõuab Lõuna-Koreasse Seongjusse. Foto: Reuters/Scanpix Foto: STRINGER/REUTERS

Mõlemad riigijuhid jõudsid tõdemusele, et protsessis on vältimatu Hiina ja Venemaa osalus.

Lõuna-Korea ja Ameerika Ühendriigid on probleemi suhtes näidanud korduvalt erimeelsusi: viimane soovib president Donalt Trumpi eestvedamisel agressiivsemat lahendust. Soul eelistab pingete maandamiseks pigem läbirääkimisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles