Vene admiral: Vene laevastik jääb Ukrainasse igaveseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Musta mere laevastik Sevastopolis.
Vene Musta mere laevastik Sevastopolis. Foto: SCANPIX

Venemaa Musta mere laevastiku endise komandöri admiral Igor Kasatonovi sõnul ei loobu Kreml kunagi oma mereväebaasist Ukrainale kuuluvas Sevastopolis.

Mullu aprillis sõlmisid Ukraina ja Venemaa ajaloolise leppe, mis jätab Vene Musta mere laevastiku Ukrainasse vähemalt 2042. aastani. Lepingut on võimalik ka pikendada, mistõttu leiavad paljud analüütikud, et see on sõlmitud määramata ajaks. Vastsutasuks annab Venemaa Ukrainale  30-protsendilise hinnasoodustusega gaasi.

Kasatonovi sõnul ei tähenda sõlmitud leping seda, et Vene laevastik 2042. aastal Krimmist lahkuks. «Vene merevägi jääb Sevastopolisse igaveseks,» kinnitas admiral intervjuus Ukraina väljaandele Expert, vahendas RIA Novosti.

«Venemaa ei loobu kunagi Sevastopolist ega Kuriili saartest,» lisas Kasatonov, kelle sõnul on Sevastopoli mereväebaasil strateegiliselt oluline roll riigi edelapiiri kaitsmisel. Admirali hinnangul tuleb laevastikku moderniseerida niipea kui võimalik, et võidelda efektiivselt olemasolevate ja tekkida võivate globaalsete ohtudega.

Venemaa ongi lubanud Sevastopolis resideerivat Vene laevastikku 2035. aastaks oluliselt uuendada. Vene mereväe ülem admiral Vladimir Võssotski ütles mullu, et laevastikku tugevdatakse 15 uue alusega.

Venemaa merelaevastik on asunud Ukraina sadamalinnas Sevastopolis enam kui 200 aastat. Umbes 350 000 elanikuga Sevastopol asub Krimmi Autonoomses Vabariigis, mille NSV Liidu toonane liider Nikita Hruštšov 1954. aastal nõukogude Ukrainale andis ning Moskva on hiljem piirkonna staatuse küsimuse korduvalt kahtluse alla seadnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles