Galerii: orkaan Irma hävitas pea kogu Barbuda saare

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Orkaan Irmast laastatud Kariibi mere saare Barbuda peaminister Gaston Browne süüdistab laastamistöödes kliimasoojenemist ja kritiseerib riikide liidreid, kes kliimamuutusi eitavad. 

 Antigua ja Barbuda saarte peaminister Browne ütles BBC-le, et kõik, kes Kariibi mere saartel elavad, peavad hakkama saama kliimamuutuste tagajärgedega. «Teadus on selge. Kliimamuutused ei ole väljamõeldis,» ütles Browne.

Orkaan Irma kahjustas ligikaudu 90 protsenti Barbuda saare hoonetest. Seetõttu jäi kodutuks enam kui pool saare 2000 elanikest. Suurem saar Antigua pääses tormi laastamistöödest.

«Irooniline on, et Kariibi mere saared on väga väikesed. Paljud meist pole süsinikheidete tootjad, kuid me kannatame tööstusriikide saastamise tagajärgede all,» lisas Browne.

«Need suured süsiniku tootjamaad peaksid võtma vastutuse kliimamuutuste eest. Need, kes seda ei tunnista, on lihtsalt süüdimatud,» ütles ta.

Peaminister tunnistas, et oli eile Barbudast üle lennates täielikus šokis. «Tegu oli ühe mu elu emotsionaalselt valulikuma kogemusega. Vähemalt 90 protsenti hoonetest Barbudal sai tormi tõttu kannatada.»

Ligikaudu pool saare elanikest on praegu kodutud. Browne’i sõnul kulub saare taastamiseks aastaid ja kümneid miljoneid naelu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles