Põhja-Iirimaal kardetakse pühade ajal rünnakuid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaa politseijuhid.
Põhja-Iirimaa politseijuhid. Foto: SCANPIX

Põhja-Iirimaa politseijõud on pühade ajal kõrgendatud valmisolekus, kuna võimud kardavad terrorirühmituste rünnakuid.

Põhja-Iiri politsei soovitas inimestel olla tavapärasemast valsam, kuna võimude sõnul on rünnakuoht tõsine. Nimelt on politseil andmeid selle kohta, et lähipäevil võivad terrorirühmitused korraldada julgeolekujõudude vastu rünnakuid, vahendas uudistevõrk AFP.

Pinged selles piirkonnas on viimastel kuudel taas tõusnud. 2. aprillil tapeti katoliiklasest politseinik Ronan Kerr, kuid pommiplahvatuse korraldajaid pole tänaseni tabatud. Ühendkuningriigi koosseisu kuuluval Põhja-Iirimaal seisavad 5. mail ees ka valimised ning mai teises pooles külastab samal saarel asuvat Iiri Vabariiki ka kuninganna Elizabeth II.

Põhja-Iirimaal tegutseb vaatamata Suure reede rahulepingule mitmeid rühmitusi, kes soovivad probleeme lahendada vägivallaga.

Iirimaa Vabariiklikust Armeest (IRA) lahku löönud kildrühmitus Järjepidav IRA võttis vastutuse 2009. aastal ühes Põhja-Iirimaal asuvas Briti sõjaväebaasis toimunud rünnaku eest, mille käigus lasti maha kaks Briti sõdurit.

Jätku-IRA nimeline rühmitus lahkus IRAst aastal 1986, protestiks selle terroriorganisatsiooni poliitilise tiiva Sinn Feini otsuse vastu minna Iiri Vabariigi parlamenti. Rühmituse liikmed on pannud plahvatama suure lõhkeainelaenguga pomme ja võtnud vastutuse politseiniku tapmise eest 2009. aastal.

2005. aastal tekkinud rühmitus Óglaigh na hÉireann koosnev väidetavalt teiste terroriorganisatsioonide veteranidest, kes pole rahuga leppinud. Selle aasta alguses korraldasid nad autopommiplahvatuse, milles sai tõsiselt viga üks katoliiklasest politseinik.

Mullu teatas Briti ülemvõimu eest kolm aastakümmet võidelnud suurim paramilitaarne rühmitus Ulsteri Kaitseühing (UDA), et pani relvad lõplikult maha. Tegemist oli viimase lojalistide rühmitusega, mis relvadest loobus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles