KOHALIK VAADE. Haridusreform Poolas põhjustab kaost ja peavalu

Kazimierz Popławski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola õpetajad avaldavad oma arvamust palju kriitikat pälvinud haridusreformi suhtes.
Poola õpetajad avaldavad oma arvamust palju kriitikat pälvinud haridusreformi suhtes. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Tänavu Poolas vastu võetud haridusreformi võiks pigem nimetada vastureformiks, kuna see pöörab ümber aastal 1999 tehtud uuendused. Kiirustades vastu võetud muudatused koolisüsteemis tekitasid proteste õpetajate seas, peavalu direktoritele ning muret lapsevanematele. 

1990. aastate lõpus tehtud reform lühendas põhikooli kestuse kaheksalt aastalt kuuele, kehtestas kolmeaastase gümnaasiumi ning lühendas lütseumiaja neljalt aastalt kolmele (tehnikumi puhul viielt aastalt neljale).

Selle õppeaasta jooksul muudetakse koolisüsteem järk-järgult taas selliseks, nagu see oli kaks aastakümmet tagasi. Pärast kaheksat aastat põhikooli jätkavad õpilased neli aastat lütseumis või viis aastat tehnikumis, pikendatud õppaeg hakkab taas kehtima õppeaastal 2019/2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles