Daam roosas ehk kes on Põhja-Korea kuulus telediktor (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea telediktor Ri Chun-hee kuulutab: Põhja-Korea katsetas vesinikpommi.
Põhja-Korea telediktor Ri Chun-hee kuulutab: Põhja-Korea katsetas vesinikpommi. Foto: AFP/SCANPIX

«Meie mandritevahelisele ballistilisele raketile monteeritava vesinikpommi katsetus õnnestus täielikult,» kõmistas Põhja-Korea ainsa uudiskanali Korean Central Television eetrist roosasse rüütatud Ri Chun-hee. Tema nägu on rahvale juba ammusest tuttav.

«See oli meie rahvusliku tuumaprogrammi täideviimisel väga tähendusrikas samm,» lausus järvemaalingu ees istuv naeratav korealanna.

74-aastast Ri`d on kirjeldatud kui Põhja-Korea häält ja «rahvakorrespondenti». Tema karjäär on kestnud rohkem kui 40 aastat ning naise kiindumus roosade traditsiooniliste rüüde vastu on talle teeninud hüüdnime «daam roosas».

Üle kõige on Ri tuntud just oma kõmiseva ja võimuka hääletooni poolest, millega ta režiimi saavutusi rahva ette toob. Ta on teatanud edukatest relvakatsetustest ning kuulutanud kadu Põhja-Korea vaenlastele tervelt kolme põlvkonna riigijuhtide ajal.

«Tal on väga agressiivne hääl, mis täidab kogu ekraani,» ütles Põhja-Koreast Lõunasse üle jooksnud Kim Yong aastal 2009. Ta jätkas: Lõuna-Korea uudislugejaid kuulates jäi esmalt mulje, nagu ema-isa sosistaksid kõrvaltoas. Säärane vaikne hääl ja kokutamine oleks Põhja-Koreas mõeldamatu: inimene lastaks kohe töölt lahti.

Kuigi detailid Ri eluloo kohta on napid, sündis ta väidetavalt aastal 1943 riigi idaosas ühte vaesesse talumajapidamisse. Pealinnas Pyongyangis läks ta teatrikooli.

Põhja-Korea riiklik ajakiri Chosun kirjutas aastal 2009, et naine olevat võitnud riigijuhi Kim Il-sungi poolehoiu. Viimane olevat teda sooja ja isaliku kiindumusega ergutanud oma häält arendama. Töö kandis vilja. «Kui Ri luges uudiseid ja teadaandeid, värisesid vaenlased hirmust,» jätkas Põhja-Korea väljaanne. 

Pyongyangi elanikud Ri uudiseid kuulamas. Foto: Kim Won-jin/AFP/Scanpix
Pyongyangi elanikud Ri uudiseid kuulamas. Foto: Kim Won-jin/AFP/Scanpix Foto: KIM WON-JIN/AFP

Aastal l994 teatas pisarsilmil Ri, et Kim Il-sung on surnud. Seitseteist aastat hiljem nuttis ta jälle, kui teispoolsusesse läks viimase poeg Kim Jong-il. «Meie suur kamraad Kim Jong-il, Korea Töölispartei peasekretär, Korea Rahvademokraatliku Vabariigi Rahvusliku Kaitsekomisjoni esimees ja Korea Rahvaarmee ülim juht lahkus meie seast,»  teatas Ri.

«Anname sellest teada suure nukrusega,» lausus ta nuuksudes.

Chosuni andmeil elab Ri pealinnas Pyongyangis suhteliselt luksuslikult, koos oma abikaasa, laste ja lastelastega.

Välisvaatlejate hinnangul on tähelepanuväärne, et Ri on suutnud elada üle kõik režiimi korraldatud puhastuslained.  Teda pole lastud töölt lahti ega saadetud «taasharimisele».

«Põhja-Korea režiim on eriliselt uhke tema kõrgeima taseme uudisteadete üle, sest neil on suur propagandaväärtus,» lausus Los Angeles Timesile analüütik Martyn Williams. «Just tema on see, kes ilmub lagedale ja räägib kõigest rahvale ja maailmale.» 

Vaata videost, kuidas kuulus daam roosas edastab uudist edukast vesinikpommi katsetusest. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles