Porošenko: Venemaa valmistub sõjaks (74)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa mereväe õppus eelmisel aastal.
Venemaa mereväe õppus eelmisel aastal. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko hoiatas, et sõjaline suurõppus Zapad näitab, kuidas Venemaa president Vladimir Putin valmistab vägesid ette sõjaks Ida-Euroopas, vahendab Independent.

Porošenko sõnul näitab järgmisel nädalal algav Zapad-2017 Venemaa suurenenud ambitsioone regioonis. Arvatakse, et õppusest võtab osa 100 000 sõdurit.

Ukraina presidenti hinnangul näitavad sellised õppused, et Venemaal pole mingit kavatsust Krimmi Ukrainale tagastada ja Ida-Ukrainast eemalduda. Seda kinnitas Porošenko ka Ukraina parlamendi ees ja lisas: «On tõendeid, et valmistutakse kontinentaalsete mõõtmetega pealetungiks.»

Petro Porošenko Ukraina parlamendile kõnet pidamas. GENYA SAVILOV/AFP/SCANPIX
Petro Porošenko Ukraina parlamendile kõnet pidamas. GENYA SAVILOV/AFP/SCANPIX Foto: GENYA SAVILOV/AFP

«Me ei välista, et pannakse kokku uut rünnaküksust Ukraina territooriumile tungimiseks,» lausus Porošenko. Tema hinnangul on tehnikat ja sõdureid liigutatud Ukraina piiride lähedale ning puudub garantii, et õppuste järel väed ka Venemaale naasevad.

Kahtlustest on rääkinud ka Gruusia endine president Mihheil Saakašvili, kelle hinnangul võib Zapad olla viis Venemaa vägede Valgevene territooriumile viimiseks ning hiljem riigi okupeerimiseks.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg on Venemaad õppuste eel kritiseerinud, sest õppusi pole muudetud piisavalt läbipaistvateks. Riiki on lubatud vaid kolm NATO vaatlejat, kes saavad õppustele piiratud ligipääsu.

Venemaa on väitnud, et õppusel osaleb alla 13 000 sõduri. Viini dokumendi kohaselt tuleb rohkem kui 13 000 osalejaga õppuse puhul teavitada sellest teisi riike ning kutsuma riikide esindajad õppust jälgima.

Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyeni hinnangul osaleb Zapadil 100 000 sõdurit, selle väite on Venemaa kaitseministeerium ümber lükanud. Ministeerium väidab, et Saksamaale edastati õppuste kohta õigeaegne ja kõikehõlmav info. 

Stoltenberg kutsus üles Venemaad õppust läbipaistvamaks muutma. 

Kommentaarid (74)
Copy
Tagasi üles