Eestlane Floridas: mõned kohad on muutunud kummituslinnadeks

Martin Kutti
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ummikud Overseas Highwayl, mis ühendab Florida Keysi USA mandriosaga.
Ummikud Overseas Highwayl, mis ühendab Florida Keysi USA mandriosaga. Foto: Marc SEROTA/AFP/Scanpix

Postimehega jagas oma muljeid Florida osariigis elav Brigitta Fridolin, kes näeb võimaliku halva stsenaariumina mõnda Florida Keysi saarestiku silla purunemist, mis jätaks inimesed lõksu. 

Neiu elab Cudjoe Keysis, mis asub Florida Keysi saarestikus. Tegu on saarestikuga, mis koosneb umbes 1700 saarest ja asub Florida väinas. Saared on omavahel ja USA mandriosaga ühendatud Overseas Highway ehk maantee US-1 kaudu. Arvatakse, et Irma tabab Florida Keysi väga tugevalt.

Brigitta Fridolin.
Brigitta Fridolin. Foto: Erakogu

Fridolini sõnul keskenduvad inimesed praegu varude kogumisele. Tema sõnul oleks tegu suure vedamisega, kui nüüd õnnestuks kuskilt veel bensiini, saia või vett hankida. «Tegeletakse oma akende kindlustamisega ning kõige tähtsa päästmisega. Mis puudutab autosid, siis inimesed otsivad kõrgemaid kohti, kuhu need viia, näiteks Florida Keys tuuakse autosid sildade äärde,» rääkis naine praegu toimuvast.   

Meeleolu hindab ta pigem rahulikuks, aga samas märgib ta, et inimestel on seoses orkaaniga tohutult palju tegemist.

Sellest hoolimata on mõni piirkond muutunud kummituslinnaks. Üheks selliseks näiteks on Florida Keys: «Kõle tunne tekkis erinevatest kiirtoidukohtadest ja bensiinijaamadest mööda sõites, mis on muidu 24h lahti aga nüüd näed ainult shutter'eid (aknakatteid – M.K) igal pool ees,» ütles Fridolin.

Fridolin ise evakueerus Florida Keysist üleeile. Tema hinnangul oli üsna viimane põgenemishetk ja liiklus oli selleks ajaks muutunud kohutavaks. «Hetkel tulime Orlandosse ning ilmselt siia ka jääme, alguses küll liikus orkaan siiapoole, aga praeguste prognooside järgi läheb ta läänekaldale.»

Samas teab ka Fridolin inimesi, kes kavatsevad Irma üle elada ja ei plaani evakueeruda, hoolimata sellest, et ametivõimud on selleks käsu andnud.

Neiu selgitas olukorda: «Tean päris mitut inimest, kes kavatseb selle 4 või 5 kategooria orkaani üle elada. Põhjuseid on erinevaid. Kellel on kodus lihtsalt liiga palju, et see maha jätta, näiteks paadid, autod ja loomad. On neid, kellel on tunne, et nad peavad oma kodu kaitsma ning samuti ka neid, kes soovivad end pühendada teiste aitamisele orkaani ajal. Muidugi ei saa ka mainimata jätta inimesi, kes ei lahku enda põhimõtete pärast ega taha evakueerimisest midagi kuulda.»

Tema hinnangul evakueerus suurem osa piirkonnas elavatest inimestest: «Õnneks siiski suurem osa evakueerus. Isegi inimesed, kes on Keysil elanud 50 aastat ja kõik orkaanid ära näinud, otsustasid lahkuda.»

Fridolin peab kõige hullemaks võimalikuks stsenaariumiks Florida Keysi piirkonnas mõne silla purunemist. «Florida Keysis on 42 silda. Kui üks neist sildadest peaks kannatada saama, jäävad inimesed Keysi lõksu ilma söögi, joogi ja kõige muuta. Elektrist rääkimata,» lausus ta. Samuti võtaks silla purunemine ära võimaluse evakueerunud inimestel kodudesse pärast orkaani möödumist naasta. «Juhul, kui neist kodudest midagi veel alles jääb,» lisas eestlane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles