Pildid: Kim korraldas vesinikupommi auks peo (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un korraldas riigi kuuenda tuumakatsetuse auks suure peo, millega soovis tänada teadlasi ja tehnikuid, kes katsetusele kaasa aitasid, teatas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA täna.

Lõuna-Korea oli valmis selleks, et Põhja-Korea korraldab riigi asutamise 69. aastapäeval uue raketikatsetuse, aga eilsel tähtpäeval provokatsioone ei märgatud.

Katsetuste asemel toimusid hoopis erinevad pidulikud üritused. Kim korraldas banketi koos kunstinäituse ja fotosessiooniga, millel liider ka ise osales, teatas KCNA.

Avaldatud piltidel oli näha, kuidas naeratav Kim Pyongyangis asuvas teatris koos tunnustatud teadlaste Ri Hong-sop’i ja Hong Sung-mu’ga aega veedab. Ri on Põhja-Korea tuumarelvade instituudi juht ja Hong on laskemoonatööstuse asejuhataja.

Põhja-Korea väitis, et nädal aega tagasi katsetati vesinikupommi. Lääne eksperdid pole seda sajaprotsendiliselt kinnitanud, aga samas on öeldud, et tõenäoliselt on Põhja-Korea suutnud vesinikupommi välja arendada.

Oma sõnavõtus ülistas Kim teadlasi initsiatiivi haaramise eest ja nimetas ideaalselt õnnestunud vesinikupommi katsetust ajalooliseks sündmuseks. «Vesinikupommi katsetus on suur võit Korea rahvale, mis tuli vere hinnaga. Raskel ajal oleme pidanud vöö koomale tõmbama,» lisas Kim.

USA soovib, et ÜRO julgeolekunõukogu kinnitaks homme karmimad sanktsioonid Põhja-Korea suhtes. USA esitatud ettepaneku kohaselt tuleks kehtestada naftaembargo ja Kimi varad tuleks külmutada. Samuti soovitakse lõpetada tekstiiliäri ja peatada maksed Põhja-Koreast pärit töölistele, kes elavad väljaspool riiki.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles