Põhja-Korea ähvardas ameeriklasi uute sanktsioonide puhul (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un naudib kontserti.
Kim Jong-un naudib kontserti. Foto: AFP/SCANPIX

Totalitaarne Põhja-Korea hoiatas, et kui ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestab täna New Yorgis režiimi suhtes karmimad sanktsioonid, maksavad Ameerika Ühendriigid selle eest väärilist hinda.

«Korea Rahvademokraatlik Vabariik on valmis kasutama äärmuslikke abinõusid ükskõik millisel viisil,» teatas täna riigi välisministeerium avalduses. «Eesseisvad meetmed tekitavad Ühendriikidele suurimat valu ja kannatusi, mida see on kogu ajaloo vältel kogenud,» jätkas dokument.

ÜRO Julgeolekunõukogu arutab täna seni karmimaid sanktsioone Pyongyangi suhtes. Selle alla kuulub naftamüügiembargo, keeld Põhja-Korea tööliste välismaisele tööle ning riigijuhi Kim Jong-uni varade külmutamine.

Sanktsioonidele on tugevat poolehoidu avaldanud Ameerika Ühendriigid, kuid Venemaa ja Hiina on näidanud üles suuremat skepsist ja võib juhtuda, et nad hääletavad ettepanekule vastu.  

Nädal tagasi viis Põhja-Korea läbi oma seni võimsaima tuumakatsetuse, kui 3. septembril lõhati rohkem kui saja kilotonnine väidetav vesinikpomm.

Video Põhja-Korea tuumateadlaste auks korraldatud vastuvõtust:

CNN kirjutab, et sanktsiooniähvardustest vaatamata on meeleolu pealinnas Pyongyangis olnud juubeldav. «Teame, et ameeriklased võivad tulla tagasi palju rohkemate sanktsioonidega – aga vastuseks tulistame me välja veel palju enam rakette ja korraldame vesinikpommi katsetusi,» rääkis korrespondent Will Ripleyle poetöötaja Han Myong Sim.

Foto Pyongyangi tänavail kohustuslikus korras peetavast tähistamisest – nendel osalemine annab õiguse pealinnas elada.

«Me ei muretse eriti,» lisas teine kauplusetöötaja Ri Jong Ok. «Kuni meil on Kim Jong-un, saame me hakkama.» 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles