Benedictus XVI: inimkond pole evolutsiooni juhuprodukt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI rõhutas ülestõusmispühade öisel missal, et inimkond pole evolutsiooni juhuprodukt.

«Oleks vale arvata, et ühel hetkel arenesid kusagil kosmose kauges nurgas juhuslikult välja mõtlemisvõimelised elusolendid,» rõhutas kirikupea Associated Pressi teatel.

«Kui inimene oleks vaid evolutsiooni juhuprodukt, tekkinud kusagil universumi äärel, poleks tema elul mingit mõtet ning seda võiks isegi looduslikuks juhuseks pidada. Aga ei, alguses oli siiski jumalik ja loov mõistus ja põhjus,» sõnas paavst Benedictus XVI.

Kiriku õpetuse järgi ei ole roomakatoliiklus ja evolutsiooniteooria tingimata üksteist välistavad käsitlused. Katoliiklased võivad vabalt aktsepteerida evolutsioonilisi arenguid, kuid rõhutatakse, et maailma loomise alguses on jumal, mitte aga juhus.

Samas hoiatab Vatikan kreatsionismi ja piibli loomisloo liiga sõnasõnalise tõlgendamise eest.

84-aastase kirikupea hääl oli öisel missal kähe ning ta köhis korduvalt. Praegune nädal on kirikupeale üldse koormav. Suure reede hilisõhtul osales ta ristitee protsessioonis Rooma Colosseumil, millega meenutati Jeesuse surma.

Sellele järgnes laupäeva hilisõhtul öine ülestõusmispühade missa ning pühapäeva päeval läkitus linnale ja maailmale Püha Peetruse basiilika rõdult.

Järgmise nädala põhisündmuseks katoliku kirikus kujuneb eelmise paavsti Johannes Paulus II õndsaks kuulutamine, sündmus, millest sõidab Vatikani osa saama hinnanguliselt miljon turisti ja palverändurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles