Galerii: New York mälestab 11. septembri rünnakute ohvreid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajal, mil USA võitleb purustustega, mille põhjustasid kaks raevukat orkaani kolme nädala jooksul, mälestatakse seal samuti sündmust, mis raputas maailma. 

Täna oodatakse New Yorgis asuva Maailma Kaubanduskeskuse (WTO) juurde tuhandeid inimesi, sealhulgas 2001. aasta 11.septembri rünnaku ohvrite sugulasi, ellujäänuid ja päästetöötajaid.

Saatuslikust päevast, mil hukkus ligikaudu 3000 inimest, on möödunud 16 aastat.

11. septembri hommikul kaaperdasid 19 relvastatud Al-Qaeda terroristi USA idarannikult startinud neli reisilennukit. Kaks lennukit, American Airlines'i lend 11 ja American Airlines'i lend 175, tabasid WTO kaksiktorne. Tornid varisesid vähem kui kaks tundi hiljem kokku ja põhjustasid raskeid kahjustusi ülejäänud kompleksile.

Kolmas lennuk, American Airlines'i lend 77, rammis Pentagoni ja põhjustas seal osalise varingu. Neljas lennuk, American Airlines'i lend 93, oma sihtmärgini ei jõudnud, sest kukkus Pennsylvanias Shanksville’i lähedal alla kui reisijad üritasid seda vasturünnakuga tagasi vallutada.

Shanksville’i lähedal asuva mälestusmärgi juurde oodatakse asepresident Mike Pence’i ja siseministrit Ryan Zinke’i.

Ühendriikide president ja põline newyorklane Donald Trump võtab Valge Maja teatel osa vaikuseminutist, mis on planeeritud ajale, mil WTO hoonet tabas esimene lennuk. Teda peaks saatma esileedi Melania Trump.

Lisaks peaks Trump osa võtma Pentagonis aset leidvast mälestustseremooniast, mis on mõeldud Pentagonile korraldatud rünnakus hukkunud töötajate lähedastele. Seal osaleb ka kaitseminister James Mattis.

Trump on tihti kasutanud tolle saatusliku päeva mälestusi, et rõhuda New Yorgi vastupidavusele ja selle päästetöötajate vaprusele. Mõned tema meenutused on aga vägagi vastuolulised, eriti viited moslemitele New Jersey’s, kes tema sõnul tänavatel hõiskasid, kui kaksiktornid maha varisesid.

Samal ajal jätkuvad katastroofi sündmuskohal ehitustööd. Kolmas sinna planeeritud neljast kontorihoonest peaks uksed avama järgmisel aastal. Sinna on plaanitud ehitada ka 250 miljoni dollariline etenduskunstide keskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles