Iraan peletas eemale ameeriklaste sõjalaeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide rannavalvelaev USS Tempest.
Ühendriikide rannavalvelaev USS Tempest. Foto: Kuvatõmmis

Iraani sõjalaevastikku kuuluv alus sattus Hormuzi lahes väidetavasse vastasseisu Ameerika Ühendriikide sõjalaevaga, sundides selle riigi territoriaalvetest lahkuma.

Uudisagentuuri Tasnim järgi sai ameeriklaste laev raadio teel hoiatuse, et see hoiaks eemale hädakutsungi välja saatnud Iraani kalalaevast. Selle asemel võtsid iraanlased laeva ise puksiiri ja vedasid kaldale.

Rannavalvelaev USS Tempest asus merehätta sattunud paadist kutsungi saabumise ajal umbes 75 meremiili (139 kilomeetri) kaugusel. Ameeriklased pakkusid raadio teel abi, kuid iraanlased otsustasid selle asemel oma kaasmaalaste sõjaväealuse Nordic Voyager heaks.

USA laevastik eitab samas, nagu oleks neid ähvardatud. «Puudus igasugune otsene side USA ja Iraani merevägede vahel,» lausus laevastiku väejuhatuse kõneisik Chloe Morgan.

Pinged islamivabariigi ja Ühendriikide vahel on viimastel kuudel kasvanud. Juulikuus tulistas ameeriklaste sõjalaev hoiatuslaske Iraani aluse suhtes, mis oli lähenenud laevale ligi 140 meetri kaugusele.

Eelmine kuu lendas relvastamata Iraani droon lennukandjale maanduma valmistuvale USA õhuvägede lennukile 30 meetri lähedusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles