Brasiilia kullakaevurid kelkisid baaris Amazonase põliselanike massimõrvaga (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazonaste puutumatud põliselanikud.
Amazonaste puutumatud põliselanikud. Foto: Stringer/Peru/Reuters/Scanpix

Nad olid puutumatu Amazonase hõimu liikmed, kes korjasid jõe ääres mune. Ebaõnn viis neid aga kokku kullakaevuritega, vahendab Independent. 

Brasiilia riigiprokurörid on alustanud juurdlust väidetava kümne Amazonase ühe puutumatu hõimu liikme massimõrva üle. Tegu on vaid ühe juhtumiga mitmest, kus ohvriteks on piirkonna põlisrahvad.

Brasiilia põlisrahvastega tegeleva organisatsiooni Funai sõnul esitati prokurörile kaebus peale seda, kui kullakaevurid külastasid üht Colombia piiri ääres asunud baari, kus kelkisid massimõrvaga.

Selle käigus olevat nad vehkinud ka käsitsi nikerdatud aeruga, mis nende sõnul kuulus ühele tapetud hõimu liikmele.

«Nad uhkustasid isegi sellega, et tükeldasid laibad ja viskasid need jõkke,» ütles Funai töötaja Leila Silvia Burger Sotto-Maior. Tema sõnul väitsid kaevurid hiljem, et nad pidid hõimu liikmed tapma, sest muidu oleksid nemad surma saanud.

Juurdlust juhtiv prokurör Pablo Luz de Beltrand kinnitas, et juhtumit uuritakse. Samas muudab selle tema sõnul keerulisemaks ala suurus ja piiratud ligipääs sellele.

Beltrand ütles, et tegu oli juba teise sarnase juhtumiga sel aastal. Esimene juhtum leidis aset veebruaris.

Brasiilia presidendi Michel Temeri all on põlisrahvastele eraldatava eelarve suurus dramaatiliselt vähenenud. Aprillis oli Funai sunnitud sulgema viis 19 kontorist, mida kasutati põlisrahvaste jälgimiseks ja kaitsmiseks.

Brasiillaste seas väga ebapopulaarne Temer on toetust otsinud mõjukate kaevanduste ja maaomanike seast. Temer üritas hiljuti kaevuritele ligipääsu lubada suurele Amazonase kaitsealale, kuid otsus sai suurejoonelise rahvusvahelise vastukaja osaliseks. Seejärel blokeeriti otsus kohtus. Valitsuse teatel on luba nüüd uuesti läbivaatamisel.

Aktivistide sõnul on maavaidlustes kõige haavatavamaks osapooleks just põlisrahvad. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles