Yana Toom Vene poliitsaates: NATO artikkel 5 on Trumpi ajal muutunud teenuseks (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Rossija saates.
Yana Toom Rossija saates. Foto: Ekraanitõmmis videost.

Eesti keskerakondlasest eurosaadik Yana Toom avaldas Vene telekanali Rossija poliitilises saates «Õhtu Vladimir Solovjoviga» arvamust, et USA presidendi Donald Trumpi ajal on NATO kollektiivse kaitse artikkel 5 muutunud teenuseks, mida alliansi liikmesriikidele pakutakse.

Saate keskel, kui üks saatekülaline avaldas imestust, miks küll NATO ei usu, et Venemaa-Valgevene suurõppustel Zapad osaleb kõigest 12 700 sõjaväelast ning kardab võimaliku sissetungi pärast naaberriikidesse, võttis sõna Toom, kelle arvates on NATO-s olukord muutunud. Eurosaadiku sõnul alliansile Zapad tegelikult muret ei valmista.

«Härra Trumpi tulekuga muutus NATO leppe artikkel 5 väärtuse asemel teenuseks, mida raha eest pakutakse. Ja taolise hüsteeria õhutamine on loomulik, sest nõudlus sellise teenuse järele kasvab,» teatas eurosaadik.

Toom rääkis, et ta on aasta jooksul kolm korda Süürias käinud ning saab sealsetest arengutest juba veidi aru. Viidates ühe saatekülalise sõnadele USA ja Venemaa kontaktgruppide kohta, märkis Toom, et need ajavad praegu taga kokkuvariseva ISISe arhiive, sest need arhiivid on «kohutavalt huvitavad».

«Mis neist (arhiividest - toim.) välja koorub - ma ei tea, pole neid näinud. Aga tean, et neid jahitakse. Mis sellest välja tuleb, mitu põlvkonda ISISe komandöre kelle poolt ja kuidas on ette valmistatud ja kinni makstud, see kõik on seal,» väitis ta.

Kuna saade salvestati 10. septembril ehk Moskva päeval, pidas Toom vajalikuks ka seda jutu käigus ära märkida, viidates nostalgiliselt aastakümnete tagustele aegadele. «Teil on täna Moskva päev. Parematel aegadel tulid minu kaasmaalased teid õnnitlema. Ja tallinlaste nimel tahan õnnitleda moskvalasi selle toreda päeva puhul.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles