Video: Irmast räsitud Florida asub kahjusid hindama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Irmaga kaasa tulnud prügi Florida Keysis sõidutee ääres.
Orkaan Irmaga kaasa tulnud prügi Florida Keysis sõidutee ääres. Foto: Charles Trainor Jr/AP/Scanpix

Ühendriikide Florida osariiki tabas täna abilaine, kohalikud alustasid koristustöödega ja ametnikud hakkasid hindama orkaan Irma tekitatud kahju, vahendab AP.

Florida Keysi saarestiku saatus jääb aga seni lahtiseks. Ligipääs ja ühendus sellega on läbi lõigatud. «See on traagiline,» ütles Florida kuberner eile, kui ta oli naasnud helikopterilennult üle Keysi.

Täna saadeti saarestiku läänepoolseimale saarele Key Westi USA mereväe lennukikandja, et abistada päästel ja otsingutöödel. Keysil puudub ligipääs joogiveele ja otsakorral on kütus. Kannatada said saare kolm haiglat.

Täna hommikust võivad kohalikud elanikud ja äriomanikud naasta Monroe maakonda. Maakonna piiril tuleb sisenemiseks läbida kontroll. 

Key West elanik Laura Keeney ootas Miamis hotellis teadet, et võib koju naasta. Tema korterelamu haldaja ütles, et üleujutus tekitas elamukompleksile kahjustusi, sealhulgas tema korterile. Rohkem infot oli aga raske saada, sest telefoniühendus saarega on katkendlik.

Irma jõudu tajus pea iga osa Floridast, mis on Ühendriikide suuruselt kolmas osariik. 11 USAs seal aset leidnud surmas süüdistatakse Irmat. Kariibi merel suri selle orkaani tõttu vähemalt 35 inimest.

Florida varjupaikades viibib enam kui 180 000 inimest, ametnikud hoiatavad, et elektriühenduse taastamine võib võtta nädalaid.

Kahju hinnangulise väärtuse kokkulöömiseks on kuberneri sõnul liiga vara. Floridat läbides uputas Irma kodusid, juuris üles puid, ujutas üle tänavaid, murdis kilomeetreid elektriliine ja lükkas ümber kraanasid.

Keysi saarestikku ühendab 42 silda ja need tuleb nüüd üle kontrollida, enne kui sinna lubatakse liiklejaid. Lisaks tuleb teed puhastada liivast ja prahist.

Georgia osariigi lähedal Jacksonville’is tõi Irma endaga kaasa linna ajaloo ühe suurima üleujutuse. Uputavatest kodudest tuli päästa vähemalt 46 inimest.

Irmast tekitatud torm ohustas Georgiatki ja esimest korda ajaloos anti troopilise tormi hoiatus Atlanta linnale. Üle osariigi suleti koole. Eile õhtul oli seal elektrita enam kui 1,5 miljonit majapidamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles