Lõuna-Korea loob Kimi hirmutamiseks mõrvaüksuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjaväeased.
Lõuna-Korea sõjaväeased. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Viimane kord, kui Lõuna-Korea plaanis Põhja-Korea juhtkonna mõrva, ei läinud miski nii nagu pidi, vahendab New York Times. 

1960ndate lõpus peale seda, kui Põhja-Korea komandod üritasid Lõuna-Korea pealinnas Seoulis presidendipaleed rüüstada, asus viimane välja koolitama vanglast välja valitud kriminaale, kellele anti ülesandeks hiilida Pyongyangi ja selle liidri Kim Il-sungi kõri läbi lõigata.

Kui missioon tühistati, hakkasid välja valitud mehed mässama. Nad tapsid oma koolitajad ja suundusid Seouli ning lasid end õhku. Lõuna-Korea valitsus varjas juhtumit aastakümneid.

Nüüd, kui vana Kimi pojapoeg Kim Jong-un on kiirkorras asunud välja arendama oma tuumaprogrammi, sihib Lõuna-Korea taaskord Põhja liidreid.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: STR/AFP/Scanpix
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: STR/AFP/Scanpix Foto: STR/AFP

Päev peale seda, kui Pyongyang viis läbi oma kuuenda ja seni võimsaima tuumakatsetuse, teatas Lõuna-korea kaitseminister, et aasta lõpuks asutatakse erivägede üksus, mida kirjeldati kahjutukstegemise üksusena.

Üksuse ametlik ülesanne pole sõna otseses mõttes Põhja-Korea juhtkonna «kahjutuks»tegemine. Samas on see selge sõnum vaenulikule naabrile.

Ametnike sõnul kuulub üksuse võimekusse ka piiriüleste reidide korraldamine ja transpordilennukitega öösel Põhja-Koreasse hiilimine.

«Parim kaitsevahend, mis meil on, on panna Kimi oma elu pärast kartma,» ütles pensionile jäänud endine Lõuna-Korea kindral Shin Won-sik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles