Iisrael toetab kurdide iseseisvust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi kurdid.
Iraagi kurdid. Foto: SAFIN HAMED/AFP/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles enne Iraagi Kurdistanis sel teemal kavandatavat referendumit, et tema riik toetab kurdide iseseisvust. 

Netanyahu kantselei avaldas täna, et Iisrael peab Kurdistani Töölisparteid (PKK) terroriorganisatsiooniks, kuid toetab kurdi rahva seaduslikke katseid saavutada oma riik.

Peaminister näib oma avaldusega püüdvat distantseeruda hiljuti relvajõudude staabiülema asetäitja ametiaja lõpetanud Yair Golani avaldustest.

Golan ütles eelmisel nädalal Washingtonis, et ei pea kolmkümmend aastat Kagu-Türgis kurdide iseseisvuse eest võidelnud mässulist PKKd terroriorganisatsiooniks. Temagi avaldas toetust kurdide iseseisvusele, öeldes, et tugev, stabiilne ja sidus kurdide riik Lähis-Idas ei ole halb mõte.

Golan ei täpsustanud, kus peaks kurdide riik asuma. Rahvas elab paljudes piirkonna riikides, suured kogukonnad on neil Iraagis, Süürias, Türgis ja Iraanis.

Iraagi kurdidel on kavas viia 25. septembril läbi referendum omavalitsuspiirkonna moodustavas kolmes kubernerkonnas ja vaidlusalustel aladel, mis on kurdi vägede valduses, kuid mida Bagdad endale nõuab. Viimaste hulgas on naftarikas Kirkuki provints.

Iisraeli poolehoid kurdidele on ammune ja ta oli esimene riik, kes nende rahvahääletust ametlikult toetas. Türgi, Iraan ja Iraak  on referendumi vastu.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles