Natside anastatud Klimti maal tagastatakse tegelikule omanikule

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Klimti maal «Litzlberg am Attersee».
Gustav Klimti maal «Litzlberg am Attersee». Foto: SCANPIX

Austria moodsa kunsti muuseum otsustas tagastada Gustav Klimti maali «Litzlberg am Attersee» (1915) selle tegelikule omanikule.

Natsid anastasid juuditarile Amalie Redlichile kuulunud maali, mille naine oli hankinud 1938. aastal, Teise maailmasõja aastatel, vahendas Reuters. Taies tagastatakse Redlichi Kanadas elavale lapselapsele Georges Jorischile, kes uuringute järgi on õlimaali tegelik omanik.

«Nii valuline, kui selle maali tagastamine ka kollektsioonile, liidumaale ja kogu Austriale pole, siis mina usun, et Salzburgi valitsus peab püsima 2002. aastal valitud teel ja mitte lubama endale kriminaalse režiimi tulusid,» ütles muuseumi direktor Wilfried Haslauer.

«Litzlberg am Attersee» on Salzburgis asuva muuseumi üks tuntumaid teoseid ja selle hind jääb orienteeruvalt 20-30 miljoni euro vahemikku.

Natsid deporteerisid Austrias elanud Redlichi aastal 1941 Poola ja tapsid ta seal. Gestapo otsis tema korteri läbi pärast naise deporteerimist.

Austria sümbolist Gustav Klimt elas aastatel 1862-1918 ja ta oli Viini art nouveau juhtfiguure.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles