Meedia: USA tippsõjaväelase väitel katsetas Põhja-Korea vesinikupommi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un avalikul teleekraanil Soulis.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un avalikul teleekraanil Soulis. Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix

USA sõjaväe strateegilise väejuhatuse ülem eeldab, et Põhja-Korea hiljutise tuumakatsetuse käigus õhiti vesinikupomm, vahendas väljaanne Defense News neljapäeval.

Põhja-Korea korraldas 3. septembril oma kuuenda tuumakatsetuse, kuulutades, et õhkis vesinikupommi. Lääneriigid on seni hoidunud vesinikupommi katsetust kinnitamast.

«Nägin seda sündmust ja selle järelmeid. Nägin selle suurust ja järgnenud aruandeid, mistõttu eeldan, et tegemist oli vesinukupommiga,» ütles USSTRATCOMi ülem, kindral John Hyten.

Ekspertide sõnul kandis plahvatus aatomituumade ühinemisel põhineva kaheastmelise vesinikupommi tunnuseid. Esmalt leiab aset tuumakatsetus, mis tekitab järgmiseks etapiks ehk teiseks plahvatuseks vajaliku kõrge temperatuuri.

«Relva suurus näitab, et selgelt leidis aset teine plahvatus,» ütles koos kaitseminister James Mattisega strateegilist väejuhatust külastanud Hyten Defense News'i teatel. «Minu jaoks on see kooskõlas definitsiooniga.»

«Me pole endiselt näinud seda, et nad suudaksid kõik kokku panna, aga see on vaid aja küsimus,» sõnas kindral Põhja-Korea võime kohta paigaldada tuumalõhkepea USA põhiterritooriumini ulatuvale mandritevahelisele ballistilisele raketile (ICBM).

Pyongyangi teatel oli tegemist raketile paigaldamiseks piisavalt väikseks töödeldud vesinikupommiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles