Hispaania karmistab kontrolli Kataloonia kulutuste üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuslaste lipp.
Kataloonia iseseisvuslaste lipp. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Hispaania karmistab kontrolli Kataloonia kulutuste üle, et piirkond ei kasutaks raha iseseisvusreferendumi korraldamisele, ütles täna rahandus- ja avaliku teenistuse minister Cristóbal Montoro.

«Me tagame, et valitsuselt tulev raha ei läheks ebaseaduslikuks tegevuseks,» ütles Montóro viitega 1. oktoobriks kavandatud Kataloonia iseseisvushääletusele, mis Madridi arvates on vastuolus põhiseadusega.

Montóro sõnul otsustas Madrid võtta Kataloonialt üle kontrolli regioonis osutatavate hädavajalike teenuste maksete üle. Lisaks andis keskvõim Katalooniale 48 tundi aega asuda täitma uut süsteemi, millega suurendatakse järelevalvet Kataloonia kulutuste üle.

Rahandus- ja avaliku teenistuse ministeerium andis juulis Katalooniale korralduse saata ministeeriumile kulutustest iganädalasi ülevaateid.

Neljapäeval teatas Kataloonia majandusküsimuste eest vastutav regiooni asepresident Oriol Junqueras, et lõpetab aruannete saatmise, sest pidas sellist keskvõimu järelevalvet poliitiliselt motiveerituks.

Montóro peab selliseid erakorralisi meetmeid õigustatuks Kataloonia eelarvestabiilsuse säilitamiseks ning Hispaania õiguskorra kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles