Saksa välisminister kutsub leevendama Venemaale rakendatud sanktsioone (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel ja kantsler Angela Merkel valitsuskabineti kohtumisel Berliinis möödnud nädalal.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel ja kantsler Angela Merkel valitsuskabineti kohtumisel Berliinis möödnud nädalal. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksa välisminister Sigmar Gabriel kutsus taas leevendama Venemaale kehtestatud Euroopa Liidu sanktsioone vastutasuks ÜRO rahuvalvajate Ukrainasse saatmisele, kuid kantsler Angela Merkel suhtub algatusse kõhklevalt, vahendas täna EUobserver.

«Meil oleks hädasti vaja otsida võimalust uueks alguseks Moskvaga,» ütles Gabriel eile ajakirjale Der Spiegel.

«Vene president Vladimir Putin tegi hiljuti ettepaneku, mis parandaks oluliselt olukorda... See tuleks võtta arutelu aluseks,» lisas ta.

«EL peaks kaaluma sanktsioonide järkjärgulist leevendamist, sest Putin on meile vastu tulnud.»

ELi sanktsioonide tühistamise tingimuseks on Minski lepete täitmine. See muu hulgas tähendab, et Venemaa peab oma sõdurid Ukrainast välja viima ning loobuma Ukraina piiri kontrollimast. Ukraina peab vastutasuks korraldama valimised kahes praegu Kremli kontrollile alluvas piirkonnas.

Gabriel võttis sanktsioonide leevendamise toetuseks sõna pärast seda, kui Venemaa esitas ÜRO resolutsiooni kava paigutada kontaktjoonele ÜRO rahuvalvajad.

«Ei ole lihtsalt realistlik öelda, et alles siis, kui Minsk on 100-protsendiliselt täidetud, järgnevad need sammud. Tõeliselt jätkusuutlik, kestev relvarahu oleks tähtis samm,» ütles Gabriel.

Putin ja Merkel arutasid Venemaa ettepanekut esmaspäeval telefonitsi.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles