Iraagi kurdid otsustasid iseseisvusreferendumi korraldamise kasuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi sõdur Kurdistani lipuga.
Kurdi sõdur Kurdistani lipuga. Foto: SCANPIX

Iraagi Kurdistani autonoomse piirkonna parlament otsustas reedel iseseisvusreferendumi korraldamise kasuks, teatas regiooni asepresident Jaafar Aimenky.

Iseseisvushääletus korraldatakse 25. septembril nagu varem kavandatud.

Aimenky informatsioonil hääletasid referendumi korraldamise poolt kõik 65 seadusandjat.

Türgi välisministeerium hoiatas neljapäeval, et Iraagi Kurdistani autonoomne piirkond peab «kohe kindlasti maksma hinda», kui korraldab 25. septembrile kavandatud iseseisvushääletuse. Välisministeeriumi teates tervitati Iraagi parlamendi otsust, milles nimetati Kurdistani iseseisvushääletust põhiseadusvastaseks.

«(Kurdistan) peaks teadmiseks võtma, et kohe kindlasti tuleb maksta hinda lähenemise eest referendumile, hoolimata kõikidest meie sõbralikest soovitustest,» öeldi ministeeriumi avalduses. Hoiatuse sisu rohkem ei täpsustatud.

Kurdistani juhtide «aina emotsionaalsemad avaldused" iseseisvuse poolt on "ärevusttekitavad», lisati avalduses.

USA kõrge diplomaat kutsus neljapäeval Iraagi kurdide liidreid samuti loobuma iseseisvusreferendumist ja nõustuma neile pakutud alternatiiviga.

USA presidendi eriesindaja Islamiriigi-vastases koalitsioonis Brett McGurk ütles neljapäeval Iraagis Irbilis pressikonverentsil, et Brüssel, Washington, Pariis, London ja Bagdad on üheskoos töötanud välja alternatiivse plaani referendumile.

«Alternatiiv on laual. Otsuse aeg on käes,» ütles McGurk, kuid ei andnud plaani kohta täpsemat teavet.

McGurk ütles, et ta esitas plaani kurdi liidritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles