ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis Põhja-Korea raketitulistamise hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea katsetab Hwasong-12 raketti.
Põhja-Korea katsetab Hwasong-12 raketti. Foto: KCNA/Reuters

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis reedel üksmeelselt hukka Põhja-Korea viimase raketitulistamise ja nõudis Pyongyangilt provokatsioonide viivitamatut lõpetamist, teatasid diplomaadid.

Julgeolekunõukogu avalduses ei mainitud siiski Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide karmistamist.

Põhja-Korea meedia reedese teate kohaselt lubas liider Kim Jong-un riigi tuumaprogrammi lõpule viia hoolimata igasugustest sanktsioonidest.

Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini nimetas varem päeval Põhja-Korea järjekordset raketikatsetust "pööraseks provokatsiooniks". Euroopa Liit teatas hiljem, et laiendab Põhja-Korea sanktsioone veel ühele isikule ning kolmele Põhja- Korea valitsuse ja sõjaväe osakonnale.

Reedel tulistatud rakett lendas kaugemale kui ükski varasem Põhja-Korea rakett. Katsetus viidi Pyongyangi teatel läbi vastuseks ÜRO Julgeolekunõukogu sel nädalal kehtestatud uutele sanktsioonidele.

Valge Maja teatas reedel, et  USA president Donald Trump kohtub järgmise nädala neljapäeval New Yorgis Jaapani ja Lõuna- Korea liidritega arutamaks ohtu, mida kujutab Põhja-Korea.

Vene president Vladimir Putin ja Prantsuse president Emmanuel Macron olid reedeses telefonikõnes ühel meelel, et Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammi ümber puhkenud pingeid tuleb lahendada Pyongyangiga otseläbirääkimiste jätkamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles