Islandi valitsus sattus pedofiiliaskandaali (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaminister Bjarni Benediktsson.
Islandi peaminister Bjarni Benediktsson. Foto: Reuters/ScanPix

Islandi peaminister Bjarni Benediktsson kuulutas novembrikuusse välja erakorralised üldvalimised, kuna koalitsioonipartnerid heidavad talle ette tema isa tabanud pedofiiliaskandaali varjamist.  

Üheksa kuud tagasi moodustatud valitsusesse kuuluv erakond Ere Tulevik teatas, et lahkub valitsusest, kuna see on käitunud ebausaldusväärselt.

Süüdistuste järgi üritas Benediktsson varjata tema isa puudutavaid süüdistusi. Nende järgi kasutas isa oma mõjuvõimu selleks, et aidata seaduse silmis puhtaks pesta ühe süüdimõistetud pedofiili nimi – et viimane saaks teatud ameteid pidada.

Täpsemalt varjas Benediktsson isa kirja, milles too soovitas pesta puhtaks oma sõbra Hjalti Sigurjón Haukssoni nimi. Viimane mõisteti aastal 2004 süüdi selle eest, et vägistas aastate jooksulkorduvalt oma kasutütart.

Islandi seaduse järgi tähendab «au taastamine» seda, et tõsiste roimade eest süüdimõistetud inimene saab sellele vaatamata teatud kohtadele kandideerida. 1940. aastal vastu võetud seaduse järgi läheb selleks vaja ainult lähedase sõbra kirja. Viimase Benediktssoni isa Haukssonile koostaski.

«Oleme kaotanud enamuse ja miski ei viita sellele et suudaksime selle taastada. Kuulutan välja valimised,» lausus Iseseisvusparteisse kuuluv Benediktsson.   

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles