Kongo DV-s tapsid sõdurid 36 Burundi põgenikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV politseinikud Burundi piiri ääres.
Kongo DV politseinikud Burundi piiri ääres. Foto: AFP

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas hukkus kokkupõrgetes julgeolekujõududega vähemalt 36 Burundi põgenikku, teatasid laupäeval võimuesindajad ja ÜRO.     

Veel 117 inimest said haavata. ÜRO rahuvalvemissiooni Pakistani üksuse juhi sõnul olid tapetutest 15 naised.

Siseministeeriumi teatel üritasid Kongo sõdurid "õhku tulistades" inimesi laiali ajada, kuid põgenikud hakkasid sõjaväelasi kividega loopima.

Tunnistajate väitel olevat sõdurid seepeale nende pihta valimatult tule avanud.

Siseministeeriumi ametniku Josue Boji sõnul puhkesid kähmlused sõduritega reedel pärast seda, kui burundilastest põgenikud tungisid riigi sisejulgeolekuagentuuri, et protestida oma nelja kaasmaalase väljasaatmise vastu.

Veresaun leidis aset vaid mõne kilomeetri kaugusel ÜRO rahuvalvemissiooni baasist.

"Ma ei mõista miks nad ei sekkunud," imestas üks pagulastest raadiokanalile RFI.

Kümned tuhanded burundilased on pagenud Kongo DV idaossa Burundis puhkenud vägivallalaine tõttu. Väidetavalt on Kongos umbkaudu 44 000 Burundi põgenikku.

Vägivald, mis puhkes pärast Burundi presidendi Pierre Nkurunziza kandideerimist kolmandaks ametiajaks 2015. aastal, on nõudnud ÜRO ja vabaühenduste andmeil 500-2000 inimelu. Üle 400 000 burundilase on riigist lahkunud.

ÜRO uurijad süüdistasid kuu alguses Burundi valitsust inimsusevastastes kuritegudes, muu hulgas piinamistes ja hukkamistes, ning kutsusid Rahvusvahelist Kriminaalkohut (ICC) avama "niipea kui võimalik" uurimist.

ÜRO Burundi uurimiskomisjoni teatel on neil alust arvata, et riigis "on pandud ja pannakse kõrgeimal riiklikul tasandil toime inimsusevastaseid kuritegusid".     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles