Itaalia plaanib osaleda Liibüa pommitamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Itaalia õhujõud võivad edaspidi osaleda Liibüas õhurünnakutes.

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi teatas, et selline otsus on langetatud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Berlusconi teatas Itaalia osalemisest ka USA presidendile Barack Obamale, samuti plaanivad Itaalia juhid kontakteeruda teiste Euroopa riikide esindajatega.

Itaalia hävitajad ei ole veel Liibüa lahingutegevuses osalenud, kuid Itaalia on liitlastele pakkunud võimalust kasutada oma sõjalisi tugipunkte.

Sõda Liibüas on Itaalia jaoks keeruline, kuna tegemist on Itaalia endise kolooniaga.

Samas on Itaalia olnud Liibüa juhi Muammar al-Gaddafi jaoks tähtis Euroopas olev liitlane. 100 aastat tagasi tuhandete liibüalaste tapmises süüdi olnud Itaalia ei taha saada sõjalises operatsioonis osalemisega imperialistlikku märki külge.

Teisalt aga tahab Itaalia olla kindel, et nende majanduslik ja poliitiline erisuhe Liibüaga jätkub ka pärast al-Gaddafi kukutamist. Paljude naissuhete ja värvikate kommentaaride poolest tuntud Berlusconi ja al-Gaddafi olid kuni Liibüa rahvaülestõusuni parimad sõbrad.

Lisaks on Itaalia Liibüa suurim kaubanduspartner. Itaalia saab neljandiku naftast Liibüast. Itaalia firmad on Liibüasse teinud miljardite eurode eest investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles