16-aastast sakslannat ähvardab Iraagis surmanuhtlus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Balint Szlanko/AP/Scanpix

Sakslannast ISISe pruuti võib Iraagis oodata surmanuhtlus, vahendab Deutsche Welle.  Väidetavalt radiliseerus 16-aastane Linda W. suheldes internetis ISISe äärmuslastega ja põgenes seejärel eelmise aasta suvel Iraaki, et seal äärmusrühmituse võitleja naiseks saada.

Iraagi peaminister Haider al-Abadi ütles intervjuus uudisteagentuurile AP, et sakslannat hoitakse hetkel Bagdadis vangis. Koos temaga viibivad vahi all ka mitu Prantsuse, Belgia, Süüria ja Iraani kodanikku. Peagi otsustab Iraagi kohus, milline saab olema Linda W. karistus ning ühe võimalusena on laual ka surmanuhtlus.

Teismeline leiti Iraagi valitsusvägede poolt Mosuli vabastamisoperatsiooni käigus ühe sealse elumaja keldrist.  

Möödunud nädala teatasid Iraagi väed, et nende käes on üle 1300 naise ja lapse, kes andsid ISISe džihadistide perekonnaliikmetena alla kurdi pešmergavõitlejatele.

«Meie huvides ei ole ISISlaste pereliikmeid oma riigis hoida, kui nende päritolu maad on valmis nad tagasi võtma,» lisas al-Abadi. Praeguseks on Iraak tagasi saatnud aga vaid alla saja inimese.

Linda W. oli 15-aastane, kui ta möödunud aasta juulis oma kodulinnast Ida-Saksamaal põgenes. Kõigepealt sõitis ta Türki ja siis läbi Süüria Iraaki, et seal ISISe võitleja naiseks saada. Nüüd ta aga kahetseb, et üldse kunagi Saksamaalt lahkuda otsustas.

«Ma tahan minna koju oma pere juurde,» sõnas ta. «Ma tahan saada eemale sellest sõjast, relvadest, mürast.»

Tema ISISlasest kaasa tapeti aga peagi pärast nende abiellumist ja nii sattus ta Mosulisse, kus Iraagi väed ta leidsid.

Saksa välisministeeriumi teatel püüavad nad jõuda Iraagi ametivõimudega kokkuleppele, et Linda W. ja veel kolm teist Iraagis kinnipeetavat sakslannat tagasi kodumaale tuua, kuid kahe riigi vahel puudub hetkel selleks vajaminev väljaandmise leping.

Saksa seaduste kohaselt ootaks teismelist tagasi Saksamaale naastes ühe kuni kümne aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles