Ukraina kohus mõistis Odessa rahutustes süüdistatavad õigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odessa ametiühingute maja põleng 2. mail 2014.
Odessa ametiühingute maja põleng 2. mail 2014. Foto: STRINGER/REUTERS

Ukraina Odessa oblasti Tšernomorski linna kohus mõistis 2014. aasta 2. mai sündmusi puudutavas kohtuasjas süüdistatavad õigeks. Tol päeval süüdati Odessas ametiühingute maja, kus hukkus 48 inimest.

Viis vahi all olnud kohtualust vabastati kohtusaalis, kuid varsti peeti kaks neist taas kinni, vahendab BBC vene toimetus.

Kohus leidis, et pole piisavalt asitõendeid, mis kinnitaksid, et kohtualused korraldasid ning võtsid osa inimeste hukkumiseni viinud massirahutustest.

Kohtuotsuses märgitakse, et juurdlus viidi läbi pealiskaudselt. Muu hulgas tõi kohus välja selle, et üle kuulati vaid üks miilitsatöötaja, kes viibis rahutuste ajal Gretšeskaja väljakul.

Üldse oli kohtu ees 19 süüdistatavat, kellele prokurörid nõudsid 8-15 aasta pikkust vangistust. Viis süüdistatavat, sealhulgas Venemaa kodanikud Jevgeni Mefedov ja Maksim Sakaukov viibisid vahi all.

Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist võeti Mefedov ning Ukraina kodanik Sergei Dolženkov taas vahi alla. Neile võidakse esitada süüdistus Ukraina terviklikkuse ohustamises.

2. mail 2014 hukkusid Odessa rahutustes 48 inimest ning üle 200 sai viga. Enamik hukkunutest kaotas elu ametiühingute majas, mis süttis Ukraina uue võimu pooldajate ning vastaste vastasseisu tulemusena.

Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist puhkesid esmaspäeval Tšernomorski kohtuhoone juures rahutused, millest osavõtjad nõudsid prokuratuuri töötajate vastutusele võtmist. Kähmlustes sai viga mitukümmend politseinikku ja rahvuskaartlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles