Mattis: praegu pole veel vaja Põhja-Korea rakette alla tulistada

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

USA

Põhja-Korea rakette pole praegu veel vaja alla tulistada, ütles USA kaitseminister James Mattis esmaspäeval, kinnitades, et Washington võib vajadusel Põhja-Koreaga seoses valida paljude sõjaliste valikuvõimaluste vahel.

Pinged Korea poolsaarel on haripunktis pärast Põhja-Korea kahte mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) katsetust juulis. Augusti lõpus tulistas stalinistlik riik keskmaaraketi üle Jaapani ja korraldas 3. septembril kuuenda tuumakatsetuse. Reedel tulistas Pyongyang taas keskmaaraketi üle Jaapani territooriumi.

USA ja rahvusvaheline kogukond on vastanud raketi- ja tuumakatsetustele Põhja-Koreale kehtestatud ÜRO sanktsioonide karmistamisega.

Mattis ütles esmaspäeval vastuseks üleskutsetele Ühendriikidele ja Jaapanile Põhja-Korea raketid alla tulistada, et selleks puudub vajadus, sest need ei kujuta endast otsest ohtu.

"Asja tuum on selles, et kui need raketid kujutaksid endast ohtu, kas USA Guami territooriumile või Jaapani territooriumile, tooks see meilt kaasa senisest erineva vastuse," lausus kaitseminister.

Ühendriikide presidendi Donald Trumpi valitsus hoiatas pühapäeval, et Põhja-Korea hävitatakse, kui riik keeldub lõpetamast oma "hoolimatut" tegevust tuuma- ja raketiprogrammi arendamisel.

"On palju sõjalisi valikuvõimalusi, mida me astuksime koos liitlastega, et kaitsta meie liitlasi ja huve," ütles Mattis.

Üksikasju sõjaliste lahendusvariantide kohta ta ei avaldanud, kuid vastas jaatavalt küsimusele, kas nende seas on variandid, mis ei aseta Lõuna-Korea pealinna Souli suurde ohtu.

Mattis kinnitas ka, et Ühendriigid ja Soul on arutanud piiratud suurusega "taktikaliste" tuumarelvade paigutamist Lõuna-Koreasse. USA viis tuumarelvad Lõuna-Koreast ära pärast külma sõja lõppu 1990. aastate alguses.

Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetused kujunevad ilmselt esmaspäeval alanud ÜRO Peaassamblee riigi- ja valitsusjuhtide nädala üheks peateemaks.

Põhja-Korea nimetas esmaspäeval riigile kehtestatud uusi majandussanktsioone "vaenulikuks aktiks", mille eesmärk on Põhja-Korea rahva "füüsiline hävitamine".

USA hinnangul võib eelmisel esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogu heakskiidu saanud järjekorras kaheksas sanktsioonidepakett jätta Pyongyangi ilma üle kahe miljardi dollari suurusest tulust.

"USA ja selle vasalljõudude hoogustuvad sammud kehtestada Korea Rahvademokraatliku Vabariigi (Põhja-Korea) suhtes sanktsioone ja avaldada survet ainult kiirendavad meie tempot riiklike tuumajõudude täieliku lõpuleviimise poole," edastas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur välisministeeriumi avaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles