Moskva põhjendab Leedu õhupiiri rikkumist äikesefrondist möödumisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväe transpordilennuk Il-76.
Vene sõjaväe transpordilennuk Il-76. Foto: Alexei Shtokal/TASS/Scanpix

Leedu kaebused väidetava sihiliku õhupiirikkumise üle Venemaa poolt ei ole tegelikkusega kooskõlas, Vilniust hoiatati lennukite marsruudist kõrvalekalde eest äikesetormi frondi tõttu, teatas eile Vene kaitseministeerium.

Leedu välisministeerium teatas varem, et laupäeval sisenesid Kura sääre kohal Leedu õhuruumi kaks Vene põhiterritooriumilt Kaliningradi oblastisse lennanud transpordilennukit Il-76 ja jäid sinna kaheks minutiks. Ülejäänud neli sama tüüpi lennukit Leedu õhuruumi ei sisenenud.

Välisministeerium kutsus välja Vene saadiku Aleksandr Udaltsovi ja andis talle üle noodi Leedu õhuruumi rikkumise kohta.

Leedu kaitseminister Raimondas Karoblise hinnangul on vägede liikumist ja suurt intensiivsust arvestades on teatud eksimused võimalikud. «Ei saa välistada, et see oli eksimus, kuid ei saa välistada ka seda, et sel viisil testiti meie valvsust,» ütles Karoblis.

«Me peame Leedu poole kaebusi väidetava sihiliku õhupiiririkkumise üle Vene lennukite poolt õppuse Zapad 2017 ajal politiseerituks ja reaalsusega kooskõlas mitteolevaks,» teatas kaitseametkond.

Ministeeriumi teatel sooritasid kaks Il-76 lennukit kavakohast lendu Rostovi oblastis asuvalt Taganrogi lennuväljalt Kaliningradi oblastis Tšernjahhovskis asuvale lennuväljale.

«Lennu käigus Läänemere rahvusvaheliste vete kohal tuvastati ligikaudu 20 kilomeetri laiune äikesetormi front, mis ohustas lennukite ja meeskonnaliikmete turvalisust,» teatas Vene sõjavägi.

«Riski vältimiseks ning ranges kooskõlas rahvusvahelise õigusega saatis Vene juhtivmeeskond äikesetormi frondist möödumiseks piirkondlikule lennujuhtimiskeskusele Vilniuse linnas helipäringu erakorraliseks kursimuutuseks Leedu õhupiiri suunas,» teatas Vene kaitseametkond.

Ametkonna sõnul said Vene lennukid Leedu poolelt loa ning kaks lennukit kaldusid lühikeseks ajaks kõrvale, pärast mida nad naasid põhimarsruudile. Leedu lennujuhtimiskeskusel Vene lennukite pilootidele küsimusi ei olnud, lisati teates.

Leedu pool ei esitanud järgnenud kahe päeva jooksul sõjalisdiplomaatiliste kanalite kaudu vahejuhtumi kohta ühtegi päringut, teatas ministeerium.

Interfax - Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles