Suri mees, kes päästis maailma tuumasõjast (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaseen.
Tuumaseen. Foto: AFP/SCANPIX

Endine nõukogude ohvitser Stanislav Petrov, keda peetakse tuumasõja ärahoidjaks Nõukogude Liidu ja USA vahel, suri sel kevadel 77-aastaselt, teatas täna tema poeg uudisteagentuurile AFP.

Stanislav Petrov.
Stanislav Petrov. Foto: Wikipedia.

Moskva lähistel asuvas väikelinnas elanud Petrov suri juba 19. mail. Avalikuseni jõudis uudis aga alles sel nädalal, kui üks Petrovi saksa sõber kirjutas temast oma blogis.

Petrov hoidis 34 aastat tagasi ära tuumasõja arvates, et tegemist oli mitte tegeliku rünnaku, vaid veateatega.

26. septembril 1983 oli Petrov Moskva lähedases punkris valves ja jälgis satelliitide edastatavat informatsiooni, mis oli osa nõukogude õhukaitsest, kui arvutid näitasid järsku, et USAst on Nõukogude Liidu suunas mandritevaheline ballistiline rakett välja saadetud.

«Sireen huilgas, kuid mina vaatasin nagu kivistunult ekraani, millel oli näha sõna «Rakett»,» meenutas Petrov.

Sireen kostus veel viiel korral ja ekraan näitas kokku viie raketi välja saatmisest.

Protokolli kohaselt oleks toona 44-aastane polkovnik pidanud USA rakettidest teatama Nõukogude Liidu juhtidele ja sõjaväele, et Nõukogude Liit oleks saanud kiiresti vastulöögi anda. Samas tundus talle ebausutavana, et USA oleks oma rakette välja saatnud, kuigi oli käimas külm sõda.

«Tundsin, et midagi oli valesti ja ma ei tahtnud teha viga. Langetasin otsuse, et uurin veel juhtunut ja ei teata nähtust,» meenutas sõjaväelane.

Petrovi arvates oli kummaline, et USA saatis välja vaid viis raketti, sest kui tahetakse alustada sõda, siis viiest raketist ei piisaks.

Ta kontrollis Nõukogude Liidu õhujõudude radarisüsteemi andmeid, mis näitasid, et USA ei ole rakette välja saatnud ja sai kinnituse, et tegemist oli veateatega.

Petrov ei käivitanud Nõukogude Liidu poolse raketirünnaku USA suunas, hoides seega ära tuumasaõja puhkemise.

Kuigi Nõukogude Liit ei tunnistanud ametlikult, et selle taga oli Petrov, pälvis ta mitu rahvusvahelist auhinda ning teda austati ÜRO-s.

Petrovist on valminud ka dokumentaal «Mees, kes päästis maailma». Vaata videot:

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles