USA ja Vene sõjaväejuhid kohtusid Soomes

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev eile vestlemas kaitseminister Anatoli Serdjukovi (vasakul) kindralstaabi juhi Nikolai Makaroviga (paremal).
Venemaa president Dmitri Medvedev eile vestlemas kaitseminister Anatoli Serdjukovi (vasakul) kindralstaabi juhi Nikolai Makaroviga (paremal). Foto: AFP / RIA Novosti / Scanpix

USA relvajõudude juht admiral Michael Mullen kohtus täna neutraalsel pinnal oma Vene kolleegi kindral Nikolai Makaroviga, et arutada suhteid, mida on tumestanud Moskva relvakonflikt Gruusiaga.

Suurriikide peastaapide ülemad kohtusid Soome kaitseväe juhataja Pauli Kaskeala juures korraldatud lõuna järel, vahendas AFP. USA allikate väitel tuli initsiatiiv kohtumiseks Makarovilt ning nende kinnitusel pidas Mullen seda positiivseks sammuks ja soovis teada saada, mis on venelastel mõttes.

«Ma arvan, et strateegiliselt on tähtis olla dialoogis Venemaaga ning me hoiame alal tähendusrikast suhet pikema aja vältel,» märkis anonüümseks jäänud kõrge sõjaväeametnik ajakirjanikele enne tänaseid kõnelusi. «Meil on erimeelsusi. Täiesti selge on see, et Gruusia on praegu nimekirja eesotsas,» lisas ta samas.

Washingtoni suhted Moskvaga on viimase kahe aasta vältel pidevalt halvenenud ning tüliküsimusi on palju, muu hulgas on venelasi ärritanud USA raketikilbi laiendamine Ida-Euroopasse ja ameeriklaste toetus Kosovo iseseisvumisele. Mulleni hinnangul on riikidel aga ka ühiseid huvisid ning koostööalasid, kus suudetakse omavahel kokku leppida.

New York Timesi andmetel toimus tänane kohtumine Vantaa piirkonnas asuvas Königstedi lossis, mis on Soome valitsuse külalistemaja, vahendas Helsingin Sanomat. Samas paigas on varem korraldatud ka Acehi rahukõnelused, mida juhtis tänavu Nobeli rahupreemia pälvinud president Martti Ahtisaari.

Soome kaitseväe juht kohtumise kõneluste faasis ei osalenud. Paar-kolm nädalat salaja ette valmistatud läbirääkimised lõppesid viimastel andmetel kella kahe ajal ning sõjaväejuhid valmistusid seejärel lahkuma. Kohutumisel arutatud teemasid pole ametlikult avalikustatud. Mullen ja Makarov kohtusid näost-näkku esimest korda, kuid Gruusia sõja ajal suhtlesid nad telefonitsi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles