Iraani välisminister taunis Trumpi ÜRO sõnavõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Grigoriy Sisoev/Sputnik

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif taunis teisipäeval USA presidendi Donald Trump sõnavõttu ÜRO Peaassambleel nimetades seda muu hulgas "asjatundmatuks vihakõneks".

"Trumpi asjatundmatu vihakõne kuulub keskaega mitte 21. sajandi ÜRO juurde. See ei vääri isegi vastust," kirjutas Zarif suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel.

Iraani president Hassan Rouhani oli juba varem hoiatanud, et kui USA lahkub Iraani tuumaleppest, siis rahvusvaheline kogukond ei saa Ühendriike enam usaldada.

"Kui USA ei pea kinni võetud kohustustest ja trambib selle leppe jalge alla, siis see tähendab, et ta võtab enda õlule sellest lähtuva usalduse puudumise," ütles Rouhani usutluses telekanalile NBC.

USA president Donald Trump andis teisipäeval ÜRO Peaassambleel kõnes mõista, et tema valitsus on valmis tuumaleppest lahkuma.

"Ausalt öeldes on see lepe Ühendriikide jaoks piinlik ning ma arvan, et kuulete sellest asjast veel," ütles Trump ÜRO Peaassambleel.

Maailma liidrid "ei tohi järgida" tuumalepet, juhul kui see annab Iraanile "katet" oma tuumaprogrammi ehitamiseks, rõhutas ta.

"Uskuge mind. Tervel maailmal on aeg meiega liituda nõudmises, et Iraani valitsus peab lõpetama surma ja hävingu tagaajamise," lisas president.

Iraan on "majanduslikult laostunud paariariik", mille peamine eksport on vägivald, ütles Trump.

"Maailm ei saa lubada sellel mõrvarlikul režiimil jätkata oma destabiliseerivaid tegevusi ning ehitada ohtlikke rakette," lisas USA riigipea.

USA välisminister Rex Tillerson ütles teisipäeval, et Ühendriigid otsivad liitlaste toetust veenmaks Iraani taasavama kõnelused tuumaleppe üle.

"Me vajame toetust, ma arvan, et meie liitlastelt, meie Euroopa liitlastelt ja teistelt, selgitamaks Iraanile, et see lepe vajab tõepoolest ülevaatamist," sõnas Tillerson telekanalile Fox News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles