NATO taunib ÜRO tuumarelvade keelustamise lepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un raketikatsetust jälgimas.
Kim Jong-un raketikatsetust jälgimas. Foto: STR/AFP/Scanpix

NATO mõistis täna hukka ÜRO tuumarelvade keelustamise leppe, öeldes, et see on ebarealistlik ja võib kahjustada rahvusvahelist vastust Põhja-Korea tuumarelvaprogrammile.

Leppe kiitis 7. juulil heaks 122 riiki, kuid nende hulgas ei olnud ühtki üheksast tuumariigist. ÜRO peasekretär António Guterres avab täna leppe allkirjastamiseks.

Üheksa tuumarelvariigi hulka kuuluvad NATO liikmed Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA ütlesid juba juulis, et nemad ei kavatse sellega ühineda.

NATO sõnul eirab lepe üha tõsisemaks muutuva rahvusvahelise julgeolekukeskkonna väljakutseid, mille hulgas nõuab enim tähelepanu hiljuti kuuenda tuumakatsetuse läbi viinud Põhja-Korea.

«Ajal, mil maailm peab silmitsi seisma kasvavate ohtudega, eriti Põhja-Korea tuumaprogrammist tuleneva tõsise ohuga, ei arvesta lepe nende julgeolekuväljakutsetega,» ütles 29-liikmeline allianss.

Avalduses lisatakse, et katse keelustada tuumarelvad leppega, mis ei hõlma ühtki tegelikult tuumarelva omavat riiki, ei kanna vilja – see ei kahanda tuumaarsenali ning ei suurenda ühegi riigi julgeolekut ega ka rahvusvahelist rahu ja stabiilsust.

«Õigupoolest on oht vastupidiseks, kui tõmmatakse eraldusjooni ajal, mil rohkem kui kunagi varem on vaja ühtset lähenemist tuumarelva levikule ja julgeolekuohtudele,» teatas NATO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles