Iraagi väed vallutavad ISISe käest viimaseid linnu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi valitsusväed rünnakuootel.
Iraagi valitsusväed rünnakuootel. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

Iraagi väed alustasid täna varahommikul operatsiooni ühe kahest järelejäänud terrorirühmitise ISIS tugipunkti vallutamiseks riigis.

«Uue päeva koidikul teatame Hawija vabastamise esimese etapi alustamisest kooskõlas meie lubadusega rahvale vabastada kogu Iraagi territoorium ja juurida välja terrorit toetavat rühmitused,» ütles peaminister Haider al-Abadi avalduses.

«Tervitan kõiki meie vägesid, kes peavad üheaegselt mitut vabastamislahingut ja saavutavad ühe võidu teisel järel. Sellest saab Jumala abiga veel üks seline,» lausus peaminister.

AFP korrespondent kuulis ägedat suurtükituld ISISe käes oleva Sharqati linna ümbruses, mille ümber on Iraagi väed viimastel päevadel koondunud.

Valitsusväed Sharqati juures. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/Scanpix
Valitsusväed Sharqati juures. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/Scanpix Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Iraagi ja USA juhitava koalitsiooni sõjalennukid on pealinnast Bagdadist 300 kilomeetrit põhjas asuvale Hawijale õhurünnakuid korraldanud alates septembri algusest.

Kirkuki provintsis asuv Hawija ja seda ümbritsevad linnad on üks kahest endiselt ISISe käes olevast enklaavist Iraagis.

Üleeile alustasid Iraagi väed operatsiooni järelejäänud ISISe positsioonide vastu riigi lääneosas asuvas Anbari provintsis, mis moodustavad teise veel rühmituse käes oleva piirkonna. Valitsusväed jätsid eelmisel aastal Iraagi põhjaosas asuva Mosuli tagasivallutamise operatsiooni alustades Hawija puutumata.

Augusti lõpus vallutasid Iraagi väed ISISelt tagasi Tal Afari linna ja kogu Niineve provintsi: 

Iraagi vägedel on õnnestunud riigi territoorium vabastada kolme aasta jooksul pärast seda, kui suured alad riigi põhja- ja kirdeosas 2014. aasta esimesel poolel terroristide kätte langesid.

Teisel pool piiri Süürias on ISIS nii USA toetusega Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) kui ka Venemaa toetusega Süüria valitsusvägede sõjalise surve all.

SDF on suutnud vallutada 90 protsenti ISISe Süüria kantsist Raqqast ning Süüria valitsusväed on pidamas lahingut Deir Ezzori provintsi samanimelise pealinna pärast.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles