Humanitaarabi ei jõua rohingjadeni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CATHAL MCNAUGHTON/Reuters/Scanpix

Umbes 300 budisti peatas eile õhtul Birma Arakani osariigi pealinnas Sittwes Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) laeva, mis pidi toimetama rohingjadele 50 tonni abi.

Rahvahulk sundis ICRC töötajaid abi laevalt maha laadima ja takistas alust lahkumast, teatas täna ajaleht Global New Light of Myanmar.

Rahvas viskas kohale tulnud märulipolitseinike pihta kive ja Molotovi kokteile, nii et mitu politseinikku sai viga, enne kui rahu suudeti taastada.

ICRC ütles, et ükski nende töötajatest viga ei saanud ning lubas jätkata katseid abi kohale toimetada.

Samal ajal sattus ICRC humanitaarabiveok Bangladeshis avariisse, milles hukkus üheksa ja sai viga 10 inimest.

Birma relvajõudude väitel seab nende puhastusoperatsioon Arakani osariigis eesmärgiks juurida välja rohingja mässulised, kes 25. augustil politseiposte ründasid.

Eskaleerunud vägivald piirialadel on põhjustanud enam kui 410 000 rohingja põgenemise Bangladeshi, kus nad on rääkinud, kuidas sõdurid tapavad tsiviilisikuid ja põletavad maha terveid külasid.

ÜRO juhtide hinnangul on sel tegevusel kõik etnilise puhastuse tunnused. Riigita rohingjad on aastaid pidanud kannatama tagakiusamise ja vägivalla käes ning nende staatus on pikka aega olnud Birmas plahvatusohtlik teema.

Paljud budistliku enamusega Birmas näevad neis sissetungijaid Bangladeshist ja keelduvad tunnistamast rohingja rahvuse olemasolu, öeldes, et tegemist on bengalitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles