Venemaa ja Euroopa Liit vaidlesid Süüria teemal (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varemed Süürias.
Varemed Süürias. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Venemaa vaidles eile Euroopa Liiduga, süüdistades ühendust Süüriale osutatava abi politiseerimises.

EL tagas aprillis kuus miljardit dollarit abiraha Süüriale, kus 2011. aastal puhkenud sõjas on hukkunud üle 330 000 inimese.

Vene asevälisminister ütles ÜRO Peaassamblee kõrvalt korraldatud konverentsil New Yorgis, et abi kasutatakse poliitilise tööriistana surve avaldamiseks Süüria liidrile Bashar al-Assadile. «Abiga seotud küsimuste politiseerimine ja avaldused vajaduse kohta oodata poliitilise protsessi lõpuni ei ole vastuvõetavad,» lausus Venemaa esindaja Gennadi Gatilov.

Euroopa ametiisikud on öelnud, et abi ei hakka Süüriasse liikuma enne, kui ÜRO-vahendatud läbirääkimistel sõja lõpetamiseks lepitakse kokku usaldusväärses poliitilises üleminekus. Kuid Gatilovi sõnul on abi vaja koolide, haiglate ja hädavajaliku infrastruktuuri taastamiseks.

Suurbritannia väitis, et abiga ei peaks premeerima Assadi režiimi, samas kui Prantsusmaa süüdistas Damaskust humanitaarsaadetiste jätkuvas blokeerimises.

Süüria sõda ei ole tänavusel maailma liidrite kogunemisel ÜROs enam kesksel kohal, diplomaatilises päevakorras domineerib Põhja-Koreast ja Iraanist lähtuv tuumaoht. ÜRO ei kavanda järgmiseks kuuks uut kõnelustevooru Süüra valitsuse ja opositsiooni vahel, kuigi senistel läbirääkimistel ei ole edusamme tehtud.

Ülestõusnute positsioonide nõrgenedes ei ole režiimil asjatundjate sõnul mingit survet järeleandmisteks kõnelustelaua taga, seda eriti Assadi tuleviku küsimuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles