KOHALIK VAADE. Värav Ungari piiritaras

Viktória Serdült, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röszke transiittsoonis Ungari-Serbia piiril ootab praegu vastust oma asüülitaotlusele 215 inimest.
Röszke transiittsoonis Ungari-Serbia piiril ootab praegu vastust oma asüülitaotlusele 215 inimest. Foto: Attila Volgyi/imago/Xinhua/Scanpix

Septembri keskpaigas Ungari-Serbia piiri äärde jõudes oli keeruline ette kujutada, et kaks aastat tagasi toimusid seal vägivaldsed kokkupõrked.

Mitte kaugel ametlikust piiripunktist jooksid sajad pagulased kuulsaks saanud piiritara äärde, loopides politseid kivide ja pudelitega ning nõudsid sissepääsu Ungarisse. Märulipolitsei vastas pisargaasi ja veekahuritega ning pildid migrantide ja julgeolekujõudude kokkupõrgetest levisid kogu maailma meedias. On omamoodi irooniline, et need sündmused leidsid aset vaid päev pärast seda, kui Ungari 175 kilomeetri pikkuse piiritara ametlikult avatuks kuulutas.

Täpselt kaks aastat hiljem (15. septembril – toim) on Ungari-Serbia piiril avanev pilt  2015. aasta omast totaalselt erinev. Tara ise on muidugi ikka paigas ja relvastatud sõdurid ning politsei patrullivad piiri ääres nii ööl kui ka päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles