Uuring: arstid ignoreerisid Guantanamo piinamisi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo kinnipeetav vangilaagris jooksmas.
Guantanamo kinnipeetav vangilaagris jooksmas. Foto: SCANPIX

Täna avaldatud uuringu põhjal ignoreerisid USA kaitseministeeriumi arstid ja psühholoogid teadlikult märke sellest, et Kuubal asuvas Guantanamo vanglas piinati kinnipeetavaid.

Ajakirjas PloS Medicine avaldatud uuring põhineb üheksa vangi terviseandmetel ja toimikutel, vahendab AFP.

USA kaitseministeerium ei vastanud esialgu palvele väiteid kommenteerida.

Uuringu põhjal täheldasid sõjaväearstid kinnipeetavate juures äkitselt tekkinud post-traumaatilise stressi sümptomeid, kuulsid vägistamistest ning märkisid üles luumurde, rebendeid ja põrutusi, kuid ei uurinud, kuidas need tekkisid.

«Arstid ja vaimse tervise eksperdid ei suutnud uurida ega dokumenteerida enda täheldatud füüsiliste vigastuste ja psühholoogiliste sümptomite põhjuseid,» seisab uuringu tulemustes. Seal tuuakse näiteks, et üks psühholoog kirjutas enesetapumõtete ja õudusunenägude käes vaevlevale vangile antidepressante, öeldes, et too peaks lõdvestuma, kui valvurid agressiivselt käituvad.

Asjaosaliste arstide nimesid uuringus välja ei tooda, kuid autorite väitel on need vastavaid õigusi omavatele inimestele kättesaadavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles