Trump: Kim «pannakse proovile nagu ei kunagi varem» (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Trump Toweris.
Donald Trump Trump Toweris. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump ründas reedel taas Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni, ähvardades, et ta «pannakse proovile nagu ei kunagi varem».

«Kim Jong-un, kes on ilmselgelt hullumeelne, kes ei pea paljuks oma rahvast näljutada või tappa, pannakse veel proovile nagu ei kunagi varem!» säutsus Trump.

Põhja-Korea liider hoiatas reedel, et Trumpil, kes ÜRO Peaassambleel tema riiki hävitamisega ähvardas, tuleb maksta oma sõnade eest kallist hinda.

Mõni tund hiljem ütles Põhja-Korea välisminister, et riik võib katsetada Vaiksel ookeanil vesinikupommi.

Trump rabas teisipäeval maailma, lubades oma esimeses ÜRO-s peetud kõnes täielikult hävitada Põhja-Korea, kui too peaks Ühendriike või selle liitlasi ründama.

Pyongyang on üha karmimaid sanktsioone eirates jätkanud oma tuumarelvaprogrammi, korraldades kuuenda ja ühtlasi võimsaima tuumakatsetuse ja tulistades mitu raketti üle Jaapani.

«Ma panen mehe, kel on eesõigus olla USA kõrgeim juht, maksma kallist hinda oma kõne eest, milles ta kutsus täielikult hävitama Põhja-Koread,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA Kimi sõnu.

Stalinistliku Korea liider, keda Trump pilkavalt «raketimeheks» nimetas, seadis kahtluse alla ka USA presidendi vaimse tervise, viidates tema ÜRO-s avalikult väljendatud «ebaeetilisele soovile täielikult hävitada suveräänne riik».

Isoleeritud ja vaene Põhja-Korea on öelnud, et vajab tuumaheidutust kaitseks agressiivse USA eest, ning autokraatlik režiim on muutnud militarismi riigi ideoloogia keskseks osaks.

Avaldus rõhutas Kimi soovimatust oma kurssi muuta.

Trumpi märkused «pole mind hirmutanud või peatanud, vaid pigem veennud, et minu valitud teed on õige, ning ma pean seda järgima lõpuni», lisas Kim.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kutsus reedel vaenupooli üles vaoshoitusele ja võrdles sõnasõda «väikelaste kähmlusega lasteaias».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles