Kalašnikovi mälestusmärgil ilutseb natside automaat (28)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eemaldamisele kuuluv bareljeef Sturmgewehr StG 44-ga all paremas nurgas.
Eemaldamisele kuuluv bareljeef Sturmgewehr StG 44-ga all paremas nurgas. Foto: Mihhail Potšujev/TASS/Scanpix

Selgus, et sel nädalal Moskvas relvatootja Mihhail Kalašnikovi auks pidulikult avatud skulptuuril ilutseb hoopis natside arendatud automaatrelv, vahendab RFE/RL.

Vene Sõjaajaloo Selts teatas eile, et eemaldavad solvava osa skulptuurist. Nimelt on internetis korduvalt mainitud, et skulptuuril kujutatud Kalašnikov meenutab väga hoopis Saksamaal Teise maailmasõja ajal toodetud automaatrelva StG44.

Nõukogude kuulsa relvaarendaja Kalašnikovi auks 19. septembril avatud skulptuur õnnistati sisse püha veega ning avamisel osales esinduslik sõjaväelaste auvalve.

Kalašnikovi monumendi avamine. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix.
Kalašnikovi monumendi avamine. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

Kaks päeva hiljem hakkasid ilmnema teated, et skulptuuri tagaosal kujutatud relvade seas on üks, mis ei peaks seal ilmselt olema: sakslaste Sturmgewehr 44, mis arvatakse olevat mõjutanud ka Kalašnikovi arendamist.

Skulptuurilt eemaldatud bareljeef. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/SCANPIX.
Skulptuurilt eemaldatud bareljeef. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/SCANPIX. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP

Neljapäeval märkas viga ka ajaloolane Juri Pašolok, kas kirjutas Facebookis: «Ärge tulge ütlema, et nad tegid seda kogemata. Selle eest tuleks anda ihunuhtlust, valusalt ja rahva ees. Need on paganama laps-skulptorid!»

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles