Moskvas avati uued Stalini ja Lenini büstid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huviline Leniniga selvefotot tegemas.
Huviline Leniniga selvefotot tegemas. Foto: MAKSIM ZMEJEV/AFP/SCANPIX

Venemaa pealinnas asuval Valitsejate alleel avati uued Vladimir Lenini ja Jossif Stalini pronksbüstid, vahendab RFE/RL.

Kokku lisatakse Sõjavormide muuseumi lähedale püstitatud Valitsejate alleele seitse uut skulptuuri juba olemasolevale 33-le revolutsioonieelse riigijuhi ausambale.

Mälestusmärke tutvustas eile kultuuriminister Vladimir Medinski koos paljude ametnikega. Teiste seas viibisid kohal ka ultranatsionalistist Vladimir Žirinovski ja Kommunistliku Partei juht Gennadi Zjuganov.

Mais Vene sõjaajaloo liidu egiidi all avatud Valitsejate alleel olid juba Vene riigijuhtide büstid alates Ruriku dünastiast lõpetades bolševistliku revolutsiooniga.

Uued büstid kujutavad aga kõiki Nõukogude Liidu suurimaid juhte alates Leninist, kelle säilmed pole Punasel väljakul asuvast mausoleumist lahkunudki.

«See on esimene postsovieti perioodil avatud Lenini mälestusmärk,» sõnas Vene sõjaajaloo seltsi tegevjuht Vladislav Kononov.

20. sajandi valitsejate büstid. Sergei Pjatakov/Sputnik/Scanpix.
20. sajandi valitsejate büstid. Sergei Pjatakov/Sputnik/Scanpix. Foto: Sergey Pyatakov/Sputnik

Tegemist ei ole siiski esimese Nõukogude-järgse Lenini kujuga. 2011. aastal avati näiteks Lenini ausamaas Baškortostanis.

Samuti sai alleel oma büsti ka Stalin, kelle negatiivset kuvandit on Putin kriitikute sõnul rehabiliteerima asunud.

Lisaks neile leiavad oma koha Valitsejate alleel ka Nikita Hruštšov, Leonid Brešnev, Konstantin Tšernenko, Juri Antropov ja Mihhail Gorbatšov.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles