Türgi ähvardas kurdi iseseisvusreferendumit piiriülese sekkumisega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi Kurdistani iseseisvuse toetajad.
Iraagi Kurdistani iseseisvuse toetajad. Foto: Dmitrii Vinogradov/Sputnik/Scanpix

Türgi peaminister Binali Yıldırım hoiatas täna, et Iraagi Kurdistani iseseisvusreferendumile vastaatakse sammudega, millel on majanduslik ja julgeolekumõõde.

«Sammud astutakse tihedas koostöös Iaagi, Iraani ja teiste naaberriikidega. Neil sammudel on diplomaatiline, poliitiline, majanduslik ja julgeolekumõõde,» ütles peaminister ajakirjanikele.

Ta vastas jaatavalt kas küsimusele, kas muude võimaluste hulgas kaalutakse ka piiriülest operatsiooni. «Loomulikult, aga siin on küsimus ajastuses, millal rakendada julgeoleku-, majandus- ja poliitilisi samme.»

Seda näitab sündmuste areng, lisas Yıldırım.

Türgi on väljendanud korduvalt vastuseisu Kurdistani regionaalvalitsuse 25. septembriks kavandatud mittesiduvale iseseisvusreferendumile ja nõudnud sellest loobumist.

Ankara kardab, et hääletus kannustab ka Türgi kurdide separatistlikke tundeid.

Türgi parlament koguneb täna erakorralisele istungile, et arutada Türgi sõjaväel Süürias ja Iraagis sekkuda lubava mandaadi pikendamist.

Mandaat kiideti parlamendis esimest korda heaks 2014. aasta oktoobris ja hiljem on seda igal aastal uuendatud.

Eelmisel nädalal alustasid Türgi väed Iraagi piiril sõjaväeõppust, millest võtavad osa ka tankid. Täna teatati, et õppuste teiseks faasiks tuuakse kohale täiendavad väed.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles