Iraan nõuab sõdurite saatmist Iraagi kurdide aladele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdistani iseseisvuse toetajad Erbili tänavatel.
Kurdistani iseseisvuse toetajad Erbili tänavatel. Foto: Laurence Geai/SIPA/Scanpix

Iraagi parlament kiitis nõudis täna vastuseks Kurdistani iseseisvusreferendumile sõdurite saatmist kurdi üksuste hõivatud aladele, mis jäävad välja Kurdistanile seadusega ette nähtud kolmest provintsist.

«Parlament nõuab, et sõjaväe juht (peaminister Haider al-Abadi) saadaks üksused kõikidele aladele, mille üle on autonoomne Kurdistan haaranud kontrolli alates 2003. aastast,» öeldi parlamendi otsuses.

Otsus langetati päeval, mil Kurdistanis toimub iseseisvusreferendum.

Iraagi põhiseaduse alusel peab valitsus parlamendi otsusele alluma.

Šiiasaadik Hakim al-Zamili sõnul sunnivad meetmed Bagdadi tegutsema Iraagi ühtsuse kaitseks.

Lisaks soovis parlament kõikide piiripunktide sulgemist Kurdistanis, ütles saadik.

Al-Zamili sõnul on Kurdistani referendum parlamendi hinnangul põhiseadusvastane ning kurdidest ametnike vastu, kes hääletusel osalevad, tuleb rakendada meetmeid.

Kurdide ja Bagdadi vaidlus puudutab alasid, mis jäävad seaduse järgi väljapoole Kurdistani moodustavast kolmest provintsist. Teiste seas on vaidluse all naftarikas Kirkuki provints ning osa Niineve, Diyala ja Salaheddini provintsidest.

Kurdi võitlejad hõivasid suurema osa vaidlusalustest aladest 2014. aastal, mil Iraagil oli suuri raskusi äärmusrühmituse Islamiriik pealetungi peatamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles