Põhja-Korea välisminister: Trump on meile sõja kuulutanud (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho. Foto: RICHARD DREW/AP/SCANPIX

Põhja-Korea välisminister teatas täna, et USA president Donald Trump on kuulutanud Põhja-Koreale sõja ja seega on Pyongyangil õigus võtta kasutusele vastumeetmed.

«Trump teatas, et meie liidrid lakkavad peagi olemast,» sõnas Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho New Yorgis. «Ta kuulutas meie riigile sõja.»

«Kõik [ÜRO] liikmesriigid ja terve maailm peaks selgelt meeles pidama, et Ühendriigid kuulutasid meie riigi vastu sõja esimesena,» lisas Ri. «Kuna Ühendriigid on meile sõja kuulutanud, on meil täielik õigus võtta kasutusele vastumeetmed nagu tulistada alla USA strateegilisi pommitajaid isegi siis, kui nad ei viibi meie riigi õhuruumis,» teatas minister. «Seejärel saab vastuse ka küsimus, kes viimasena alles jääb,» sõnas ta.

Valge Maja: väited on absurdsed 

AP teatel lükkas Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders ümber Põhja-Korea välisministri väite, justkui oleks Donald Trump kuulutanud Põhja-Koreale sõja. «Me ei ole Põhja-Koreale sõda kuulutanud ja ausalt öeldes on sellised väited absurdsed,» ütles Sanders.

Vastuseks Põhja-Korea välisministri sõnadele teatas Pentagon, et Pyongyang peaks provokatsioonid lõpetama, kirjutas BBC. «Kui Põhja-Korea ei lõpeta provokatiivset tegevust, siis me veendume, et president tutvub võimalustega, kuidas Põhja-Koreaga käituda,» ütles USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Robert Manning.

Laupäeval teatas Ri ÜRO Peaassamblee ees kõneledes, et USA mandriosa rakettidega tulistamine on vältimatu, kuna president Trump kutsus Põhja-Korea riigijuhti enesetapumissioonil «Rakettmeheks». «Kuulsin äsja Põhja-Korea välisministrit ÜROs rääkimas. Kui ta kordab Väikese Rakettmehe sõnu, ei ole neid enam kauaks!» teatas Trump laupäeva õhtul Twitteris.

Kim Jong-un teatas reedel, et Trump maksab oma ÜROs peetud kõne eest kallist hinda. Ühendriikide riigipea lausus seal, et vajadusel hävitab tema riik Põhja-Korea täielikult, samuti kasutas ta Kimi kohta pilkavat väljendit «Rakettmees».

Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho võrdles Trumpi juttu koerte haukumisega ning lausus, et edasise tegevusplaani üle otsustab Kim Jong-un. Samas ähvardas minister, et Pyongyang võib testida Vaikses ookeanis uut vesinikpommi.

Lõuna-Korea kutsus üles pingete leevendamisele Põhja-Koreaga

«On väga tõenäoline, et Põhja-Korea korraldab veelgi provokatsioone. On hädavajalik, et Lõuna-Korea ja USA üritaksid koos ära hoida olukorra edasist pingestumist, sest igasugused juhuslikud kokkupõrked võivad kiiresti kontrolli alt väljuda,» hoiatas Lõuna-Korea välisminister Kang Kyung-wha Washingtonis peetud kõnes.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles